Studie: Koldioxidutsläppen i världen minskar

2015-12-08 06:32  
Enligt beräkningarna ökade utsläpp från förbränning av fossila bränslen och cementproduktion i världen med endast 0,6 procent förra året. På bilden syns en oljeindustri vid Philadelphia, USA.

Koldioxidutsläppen i världen minskade sannolikt under 2015, efter att ha stabiliserats under 2014. Det framgår av nya rön som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature Climate Change.

Detta är första gången något liknande har konstaterats och skulle, om uppgifterna visar sig stämma, innebära att hoppet om att hålla temperaturökningen under två graders Celsius, det så kallade tvågradersmålet, kanske kan infrias.

Minskningen har ägt rum trots att den ekonomiska tillväxten på jorden fortsatt – vilket ses som anmärkningsvärt av forskarna, som har letts av klimatforskaren Robert Jackson vid Stanford University i USA.

Enligt beräkningarna ökade utsläppen från förbränningen av fossila bränslen och cementproduktionen i världen med endast 0,6 procent under 2014 efter att ha ökat med 2,4 procent per år under det föregående årtiondet – och under 2015 skedde en minskning med 0,6 procent.

Jackson och hans kollegor tror att detta hänger samman med att Kina och andra utsläppsjättar börjat röra sig bort från sin höga kolförbrukning och mot en ökad användning av förnybar energi.

Detta har skett samtidigt som oljeförbrukningen i världen minskat vilket också bidragit till de minskade växthusgasutsläppen.

 

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

 

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL