Storsatsning på förbränning

2009-11-13 09:14  
Marcus Aldén

Marcus Aldén, förbränningsfysiker vid Lunds tekniska högskola, har fått ett jätteanslag från Europeiska forskningsrådet, ERC.

Under fem år har han sammanlagt 25 miljoner kronor att spendera på att utveckla sin lasermetod för att studera förbränningsförlopp i detalj.

Med laserdiagnostikens hjälp kan han i detalj undersöka de komplexa förbränningsprocesser som pågår i motorer, gasturbiner och stora brännare. Där försiggår hundratals kemiska reaktioner i en mycket turbulent miljö.

Syftet med forskningen är att göra förbränningen effektivare, och därmed minska utsläpp av skadliga ämnen, som koldioxid, svaveloxid och kväveoxid från exempelvis bilar, flygplan och kraftverk.

– Nu får vi en helt annan bas att ägna oss åt grundläggande forskning, säger Marcus Aldén.

Anslaget går till ”etablerade forskare i världsklass”, enligt ERC, och pengarna ska användas till ”kreativ och spekulativ forskning”.

- Det finns inte samma krav på samma snabba resultat, som när industrin är medfinansiär, säger Marcus Aldén i ett pressmeddelande från Lund.

Anders Wallerius

Mer om: Förbränning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt