Stålbrist försenar <br></br>etanolutbyggnad

2008-04-21 11:54  
Agroetanol

Bristen på rostfritt stål gör att Agroetanols nya fabrik utanför Norrköping försenas. - Kampen om råvaror är global och det gör att fabriken också blir 200 miljoner dyrare än planerna, säger projektdirektör Kenneth Werling.

Problem med råvaror hör till vardagen för Agroetanol i Norrköping. Tidigare var det höjda priser på spannmål som gjorde framtiden osäker för företagets etanoltillverkning.

Nu är det bristen på rostfritt stål och de kraftiga prishöjningarna på denna råvara som sätter käppar i hjulet för det nya fabriksbygget på Händelö utanför Norrköping. Enligt planerna skulle fabriken stå klar i mitten av augusti, men bygget försenas nu två månader, enligt Kenneth Werling.

Dessutom blir den nya produktionslinjen, som byggs intill den gamla fabriken, mycket dyrare än planerat.

På bara två månader har priset på rostfritt stål stigit med 100 procent och leveranstiderna har samtidigt blivit mycket längre än tidigare. Skälet är högkonjunkturen, som innebär att kampen om råvaror blir hård.

- Vi lever i en marknadsekonomi och om man jämför med ursprungskalkylen blir vår fabrik 200 miljoner kronor dyrare, säger Kenneth Werling.

Marie Feuk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt