Slutkört för bridreaktorn Monju

2016-08-30 12:21  
Bridreaktorn Monju har endast kört 250 dygn på 22 år. Foto: Wikimedia

Japanska bridreaktorn Monju har bara varit i drift 250 dygn sedan starten för 22 år sedan. Nu kan den stängas för gott.

Det har varit en problemföljd anläggning som började köras i april 1994 men som fick stängas året därpå efter en natriumläcka, som orsakade brand i anläggningen.

Monju är en försöksanläggning som använder Mox-bränsle, en blandning av plutonium och uran. Den är natriumkyld och kan producera 280 MW el.

Under årens lopp efter olyckan 1995 har det ett flertal gånger funnits planer på att starta driften igen. I maj 2010 nåddes kritikalitet men efter ännu en olycka några månader senare stoppades driften.

Regeringen har försökt hitta en operatör till anläggningen men inte lyckats. För att klara de nya hårdare kraven för kärnanläggningar efter Fukushimaolyckan krävs investeringar på drygt 8 miljarder kronor.

Den japanska atomenergikommissionen bedömer att en avveckling av anläggningen kan kosta omkring 25 miljarder kronor och ta 30 år att genomföra.

Regeringskällor uppger för nyhetsbyrån Kyodo att ett beslut om avveckling av reaktorn kan tas den närmaste tiden.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt