Så ska power-to-gas bli lönsamt

2014-04-10 11:17  

Med högtemperaturelektrolys ska den omdiskuterade metoden power-to-gas bli lönsam.

(Uppdaterad) I det tyska energiomställningsprogrammet, energiewende, är frågan om lagring av vind- och solenergi i gasform en omdiskuterad fråga. Genom att utnyttja vind- och solenergi när förutsättningar ges och använda energin för att tillverka gas, som sedan lagras, kan energin användas när den behövs.

Detta kallas power-to-gas, ptg, och är en omdiskuterad metod. Idag är processen inte lönsam, men det EU-stödda projektet Helmeth ska ta fram en demonstrationsanläggning som ska ge processen en verkningsgrad på 85 procent.

Under ledning av forskaren Dimosthenis Trimis vid tyska Karlsruher Institut für Technologie ska man utveckla en metod där man med högtemperaturelektrolys ska göra processen lönsam.

Processen fungerar i två steg. Genom elektrolys används ström för att ur vatten framställa syrgas och vätgas. Därefter reagerar vätgasen med koldioxid eller kolmonoxid till metan.

Fördelen med metan är att gasen kan användas i det redan utbyggda tyska gasnätet.

- Elektrolys och metanisering optimeras oftast åtskiljt, säger Trimis. Men det finns en stor potential i att använda processvärmen vid metaniseringen för värmebehovet vid elektrolyse.

Han talar då om högtemperaturelektrolys vid 800 °C, där det finns termodynamiska fördelar för att öka verkningsgraden.

Helmeth-projektet ska ta fram en demonstrationsanläggning som producerar metan ur förnybar energi med en verkningsgrad på 85 procent.

Helmeth, som står för "Integrated High Temperature Electrolysis and Methanation for Effective Power to Gas Conversion", inleddes den här veckan och löper under tre år. Budgeten är på 3,8 miljoner euro, varav 2,5 miljoner kommer från EUs sjunde ramprogram.

Förutom tyska KIT deltar universiteten i Turin och Aten samt flera företag och gasintressenter.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt