Energi

Prognos: Europa på väg att köra om USA i batteriracet

Nothvolts planerade cellfabrik i Skellefteå. Foto: Northvolt

En rad batterifabriker planeras inom EU. Nu förutspår Bloomberg New Energy Finance att Europa år 2023 kommer leverera 198 GWh – mot 130 GWh för Nordamerika.

Publicerad

Enbart Volkswagen planerar att på egen hand producera 22 miljoner elektrifierade fordon under en tioårsperiod, och många har frågat sig om tillgången på litiumjonbatterier kommer räcka till. I april varnade en rapport från EU-komissionen för att ett stort beroende av importerade batterier riskerar att hämma den europeiska fordonsindustrins konkurrenskraft.

Men Europa kan vara på väg att köra om USA inom batteritillverkning. Bloomberg New Energy Finance (BNEF) förutspår att vi kommer slå Nordamerikas produktion 2023, då Europa beräknas leverera motsvarande 198 GWh per år. BNEF:s prognos är samtidigt att Nordamerika år 2023 kommer ha nått 130 GWh.

Europeisk produktion mer robust

I fjol var Europas produktion bara några ynka GWh, motsvarande tre procent av världens totala produktion.

– Europa rör sig bort från att vara en eftersläntrare till att investera rejäla mängder kapital tillsammans med statligt stöd, säger Logan Goldie-Scot, chef för energilagring hos BNEF till Greentech Media.

Analytikerna konstaterar samtidigt att Europas produktion är mer robust i och med att USA;s tillverkning är så starkt kopplat till ett företag – Tesla. Det är främst Tyskland och Frankrike som har drivit på det europeiska avancemanget, via initiativet European Battery Alliance – med investeringar som kan landa på 100 miljarder euro.

Många asiatiska aktörer i Europa

En stol del de fabriker som planeras drivs dock av asiatiska bolag. Kinesiska Contemporary Amperex Technology satsar nu på en anläggning i Tyskland som ska producera 14 GWh per år för BMW och Volkswagen. Svolt Energy Technology planerar en anläggning i Europa som ska producera 24 GWh per år med start 2025.

Bland de sydkoreanska bolagen som planerar att expandera i Europa finns LG Chem, Samsung SDI och SK Innovation. Med backning från den ungerska staten satsar Inzi Controls omkring en halv miljard kronor på en anläggning som ska vara igång redan nästa år.

Frågan är hur stor del av den EU-finansierade kakan som de asiatiska bolagen kommer få del av? Den första verkligt inhemska ”gigafabriken” på Europamarknaden kommer vara svenska Northvolt, som nyligen fick loss kapital för sina satsningar. Nu flaggar bolaget för att ska mer än fördubbla sin personalstyrka – och anställa 500 personer under de kommande tolv månaderna.