Energi

Organiska lysdioder på tapeten

I framtiden kan belysningen i lägenheter och kontor komma från väggarna. Ett brittiskt företag utvecklar just nu "tapeter" med organiska lysdioder som ska bli dubbelt så starka som vanliga lysrör.

Publicerad

Lomox, med säte i Wales, meddelar att man just nu utvecklar en typ av organiska lysdioder som kan fästas på väggar, i tak eller på skyltar.

Tanken är att lysdioderna, som trycks fast på en tunn plastfilm, ska ersätta dagens lysrör och glödlampor.

Lomox säger att deras vita organiska lysdioder kommer att få en livslängd på 50 000 -100 000 timmar (en glödlampa håller cirka 1 000 timmar) och en verkningsgrad på 150 lumens per watt.

Stämmer de uppgifterna innebär det ett tekniskt genombrott för organiska lysdioder (oled).

-Men än så länge befinner vi oss på utvecklingsstadiet och letar fortfarande efter mer pengar för att kunna fortsatta vårt arbete i labbet, säger Gene Koch, chefstekniker på Lomox.

Nyligen fick det walesiska företaget ett anslag på drygt 5 miljoner kronor från the Carbon Trust, som finansieras av brittiska staten.

I ett pressmeddelande säger Lomox att företaget siktar på att ha en färdig produkt att sälja 2012.

Gene Koch hoppas också det, men vill skruva ner förväntningarna på prestanda.

-I början får vi vara nöjda om vi kan lansera en produkt som håller i 30 000 timmar och ger ett ljusflöde på 125 lumen per watt.

Vid den tekniska högskolan i Dresden, Tyskland, har forskare utvecklat en metod att tillverka oled med ett vitt ljus som konkurrera med det från ett lysrör.

- Verkningsgraden med vår teknik är 90 lumen per watt. Det kan jämföras med det vanliga lysröret som lyser med 60-70 lumen per watt, säger projektledaren Sebastian Reineke.

- I vissa mätningar har vi till och med nått ljusflöden på 124 lumen per watt.

Sebastian Reineke har hört talas om Lomox, men känner inte till att någon hittills nått den höga ljusutbytet som det brittiska företaget talar om i sin reklam.

-Däremot brukar 150 lumen per watt räknas som en realistisk prognos för vad man kan uppnå i labb med vita organiska lysdioder om cirka 2-5 år, säger han.

Ett annat problem är vad kunderna säger om lysande tapeter. Erfarenheter från 1970-talet, när det monterades många lysrör i taken på svenska hem och kontor, visar att människor inte vill ha en allmän belysning över hela rummet.

-Att bara ha ljustapeter tror jag inte på, däremot kan man kombinera dem med riktade ljuskällor, säger Magnus Frantzell, VD för branschorganisationen Belysningsbranschen.