Energi
Nu ska isen på vindkraftverk tas på allvar
Is på rotorbladen är ett stort problem för vindkraftverk i kalla klimat. En helt ny teknik för att ta bort isen testas nu i den svenska fjällvärlden.
I mitten av februari inleder vindkraftsbyggaren o2 Vindkompaniet tester meddet amerikanska systemet Thermawing. Utrustningen ska monteras på en Vestas-turbin i Bliekevare, cirka 6 mil nordväst om Dorotea.
- Det är första gången som tekniken prövas i ett storskaligt försök, säger Staffan Niklasson på Vindkompaniet.
I samarbete med Nasa
Thermawing har tidigare använts för att avisa vingarna på flygplan och är utvecklat av det amerikanska företaget Kelly Aerospace i samarbete med den amerikanska rymdstyrelsen Nasa
Den bygger på en folie av expanderad grafit, som reagerar mycket snabbt när man lägger på en ström. Den snabba responsen gör att olika delar av bladet snabbt kan värmas upp i sekvenser.
En folie utanpå vingen
Enligt Kelly Aerospace kan alla tre bladen på en turbin avisas på ca 7-14 minuter med en effekt på 25 kW.
Ökas effekten till 100 kW kan det bli ett system som gör att isen inte ens hinner bildas, hävdar tillverkaren.
- Den stora fördelen med Thermawing är att det ligger utanpå vingen, man behöver alltså inte in och mecka i konstruktionen, säger Staffan Niklasson.
Finns det inte en risk att systemet påverkar bladens aerodynamik?
- Det är bland annat det vi ska ta reda på.
Testerna ingår i projektet "Storskalig vindkraft i fjällmiljö" och stöds ekonomiskt av Energimyndigheten.
Is på vingarna är ett stort problem för vindkraftverk i fjällen. Istäcket hämmar snabbt produktionen och gör till slut att vindkraftverken stannar helt.
Värst är det runt noll grader vid disigt väder med hög luftfuktighet.
Fjällvind i strykklass
De första svenska vindkraftverken i kallt klimat togs i drift i slutet av 1990-talet. Sedan dess har det experimenterats med flera olika metoder för att försöka hålla isen borta från vingarna.
Men de stora tillverkarna av vindkraftverk har hittills inte visat något större intresse för att utveckla egna system för avisning. Det beror på att de flesta vindkraftverk säljs till områden med varmare och torrare klimat.
I dag finns det inget avisningssystem som tar bort is när vindkraftverken är i drift. Men Enercon säljer ett system som tar bort lättare isbeläggning när turbinerna står stilla (se faktaruta).
Avisningstest i Aapua
Avisningssystemet från Thermawing ska också installeras på ett vindkraftverk i Aapua i Övertorneå.
Om tekniken fungerar bra i de två första pilotanläggningarna planerar o2 Vindkompaniet att installera det amerikanska systemet på samtliga 30 vindkraftverk i den planerade vindkraftparken Glötesvålen i sydvästra Härjedalen.
Problemet är bara att avisningssystemet är dyrt. Enligt uppgifter till Ny Teknik kostar det i dag 5-10 procent av den totala investeringskostnaden för ett vindkraftverk, eller runt två miljoner kronor för ett vindkraftverk på 2 MW.
Men Staffan Niklasson på o2 Vindkompaniet pratar om lägre priser.
- Priset för protypsystemen är ännu inte spikat, men vår ambition är att kunna få köpa serietillverkade system för under 5 procent merkostnad. Cirka 1 miljon kronor för ett system som produceras i större serie bör vara möjligt anser vi.
Just nu förhandlar bolaget med Energimyndigheten om mer stödpengar. Myndigheten ska de närmaste månaderna dela ut 314 miljoner kronor till olika projekt som testar eller studerar hur man kan förhindra isbildning på vindkraftverk.