Nu har Italien fått solsting

2011-10-17 06:56  
Solkraft har blivit populärt i Italien. Och enligt en färsk studie kommer den att bli lönsam för den kommersiella sektorn 2013. Foto: Scanpix, Colourbox

Italien är det land i världen som just nu bygger mest solkraft, cirka 8,5 gigawatt i år. Det är mer än tre gånger så mycket som i fjol.

Italien har nu passerat 10 gigawatt installerade solceller och kommer i slutet av året att nå upp till 12 gigawatt, enligt det statliga utvecklingsbolaget Gestore dei Servizio Energetici.

Den italienska solkraften närmar sig dessutom lönsamhet, enligt en färsk studie av den internationella strategikonsultfirman AT Kearney för den europeiska solcellsorganisation EPIA.

Solkraft förväntas, enligt Kearney, bli lönsam för den kommersiella sektorn i Italien 2013. Det är då jämfört med verklig förväntad kostnad inklusive skatt och distribution. År 2014 förväntas solkraften i Italien bli lönsam även ur kraftproducenternas perspektiv. I Tyskland och Storbritannien beräknas solkraften bli lönsam först tre till fem år senare.

Skälet till att solkraften i Italien kan bli konkurrenskraftig fortare än i resten av Europa beror dels på att el är ganska dyr där, dels på att varje solcell ger mer el än längre norrut.

De 12 gigawatt solkraft som Italien snart har, uppges producera ?13,2 TWh per år, det vill säga lika mycket som två eller tre kärnkraftsreaktorer.  Det räcker dock inte för att slå förra årets rekordland Tyskland, som redan i år väntas producera minst 18 TWh el från solkraft, att döma av halvårsstatistik från AG Energibilanzen.

Förra året byggde Tyskland i särklass mest solkraft, cirka 7,5 gigawatt, tre gånger mer än Italien. Den globala tillväxten i kapacitet för solceller var 2010 ”bara” 76 procent.

Fredrik Lundberg

Mer om: Solceller Bygg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt