Mindre el efter turbinproblem

2011-09-06 23:00  
Ett haveri i en turbin i Storbritannien ligger bakom det långa stoppet i Oskarshamns reaktor 2. Foto: OKG

Risk för turbinhaveri tvingar kärnkraftsreaktorn Oskarshamn 2 att stå stilla en månad. Därefter får den köra med sänkt effekt till mars 2013. Intäktsbortfallet är hundratals miljoner kronor.

<p>Den 15 augusti stoppades Oskarshamn 2 för inspektion av en lågtrycksturbin på inrådan av tillverkaren Siemens.</p> <p>Turbinen var ny, installerad 2009. Men ett haveri i en liknande turbin på ett gaskombikraftverk hade visat på svagheter i skovelkonstruktionen. Vad som hänt är Siemens förteget om, förutom att det ägt rum i Storbritannien.</p> <p>- Turbinhaverier ska inte kunna leda till direkta skador på säkerhetssystemen, säger Klas Idehaag vid Strålsäkerhetsmyndigheten SSM.</p> <p>Indirekt är de ändå av säkerhetsmässig betydelse genom att roterande delar av turbinen lossnar och kan träffa oljesystem och orsaka brand, förklarar han.</p> <p>Det som hotade var "skovel-sallad", alltså att turbinernas skovlar lossnar en efter en. Ett sådant leder till ett "mycket långt" stopp, enligt Idehaag.</p> <p>Det blir dyrt nog ändå. </p> <p>OKG, Oskarshamns kärnkraftverk, räknar med att ett dygn förlorad produktion för Oskarshamn 2 kostar sju miljoner. </p> <p>Stoppet från 15 augusti till det ordinarie stoppet för bland annat bränslebyte den 18 september, kostar då 238 miljoner kronor.</p> <p>Därefter kommer reaktorn att gå med 80 megawatt sänkt effekt till mars 2013, enligt vad OKG meddelat till elbörsen Nordpool. Det ger ett ännu större intäktsbortfall.</p> <p>Bruttoförlusten ser ut att bli runt en halv miljard kronor brutto. Räknar man bort skatt och bränslekostnader blir den snarare 300-400 miljoner.</p> <p>Enligt Henrik Eriksson, OKG, ska Siemens kunna leverera nydesignade skovlar under 2012:</p> <p>- Då passar det bra att installera dem under stoppet 2013, då sista etappen i moderniseringen av O2 ska slutföras, säger han.</p> <p>Under tiden får man ha en provisorisk lösning.</p> <p>- Troligtvis tar de bort skovelblad i den yttersta raden på de tre turbinerna och ersätter med dummies. Men även andra alternativ övervägs, säger Henrik Eriksson.</p> <p>OKG planerar att 2013 höja effekten från 638 till 806 MW. </p> <p>Det var inför denna höjning som man satte in de nya, större, turbinerna 2009.</p>

Fredrik Lundberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt