Miljonregn över lysdioder från Lund

2010-09-29 14:32  

Det svenska lysdiodsföretaget GLO i Lund tar in 170 miljoner i nytt riskkapital. Samtidigt öppnar företaget ett utvecklingskontor i Silicon Valley.

Glo utvecklar lysdioder som kan tillverkas till låg kostnad genom att noggrant styra hur nanotrådar växer fram på kiselskivor. Tekniken bygger på forskning som leds av professor Lars Samuelson vid Nanometerkonsortiet i Lund.

Det senaste året har företaget tagit in 107 miljoner kronor, för att finansiera övergången från prototyptillverkning i labbmiljö till pilotproduktion på kiselskivor.

I dag meddelar företaget att man tagit in ytterligare 170 miljoner kronor. Investeringen leds av det europeiska riskkapitalbolaget Wellington Partners som går in tillsammans med tidigare investerare.

Företaget öppnar också ett nytt utvecklingskontor i Silicon Valley och har utsett Fariba Danesh till ny vd. Hon kommer närmast från Nasdaqnoterade Avago Technologies där hon bland annat lett utvecklingen av lysdioder och laserutrustning.

- Det är väldigt spännande att hjälpa till att leda GLO i de sista stegen mot massproduktion av världens första lysdioder som baseras på nanotrådar, säger Fariba Danesh i ett uttalande.

Glo, som grundades 2005, har de senaste åren funnits med på Ny Teknik och Affärsvärlden lista över Sveriges 33 hetaste unga teknikföretag.

Marie Alpman

Mer om: Lysdiod Energi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt