"Köttklister-biffar kan inte ursprungsmärkas"

2010-03-18 08:34  

- Listan över vilka länder och områden som köttet kommer ifrån skulle bli för lång. Det är jordbruksminister Eskil Erlandssons förklaring till varför köttklister-biffar inte kan ursprungsmärkas. 

Så här sa jordbruksminister Eskil Erlandsson, centerpartiet, i en riksdagsdebatt i tisdags, om varför tillverkarna inte ska behöva ange varifrån köttet i produkter som innehåller så kallat köttklister, kommer ifrån.

—Varför kan man inte ange ursprung? Eftersom det består av sammansatta köttdelar är det att jämföra med korven. Då är det väldigt svårt att ange det. Det kommer kanske från olika typer av djurslag och kanske också från olika länder och har bearbetats i olika länder. Det skulle bli en ganska så lång förteckning över de länder och områden som sådana här saker kommer ifrån.

Jordbruksministern besvarade en interpellation från riksdagsledamoten Wiwi-Anne Johansson, vänsterpartiet.

Hon ville veta vad Eskil Erlandsson avser att göra för att underlätta för konsumenterna att kunna spåra ursprunget till de styckade köttdetaljer som finns i en enda biff och som håller ihop med hjälp av köttklister.

Det senare godkändes för användning inom EU den 8 februari och består av ett ämne kallat trombin. Det går kommersiellt under varunamnet Fibrimex.

Enligt de nya EU-reglerna ska tillverkaren på produkter med köttklister ange att tillsatsen använts, och varorna ska också vara  märkta med orden ”sammansatta köttdelar”.

Eskil Erlandsson tycker dock inte att det behövs en ursprungsmärkning av limmade köttvaror:

—På frågan om jag avser att lyfta fram denna fråga ( red anm: om obligatorisk ursprungsmärkning) som en beslutspunkt i ministerrådet så är svaret nej. Jag är som sagt nöjd med förhandlingsresultatet. EUs medlemstater har tillsammans med kommissionen på ett konstruktivt sätt skapat framåtsyftande regler som ger konsumenten nödvändig information för att kunna göra sina val.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt