Fransk atomjätte köper vindkraft

2007-01-22 12:45  
Tysk vind köps av franska atomer

Franska kärnkraftbyggaren Areva vill skaffa sig ännu ett ben att stå på, vindkraft. Företaget har lagt ett bud på tyska vindenergiföretaget Repower, tillverkare av stora snurror.

Areva äger redan idag 29,99 procent av aktierna i Repower, men det franska företaget hoppas komma över aktier så att innehavet blir över 50 procent.

Repower omsatte förra året 450 miljoner euro och visade en liten vinst. Föregående två år gick företaget med förlust.
Repower har omkring 600 anställda i verksamheten i närheten av Hamburg. På programmet finns vindsnurror i effektområdet 1,5 - 5 MW.

Den stora modellen på 5 MW presenterades så sent som i december förra året. Två sådana testsnurror ska byggas i Cuxhaven. Modellen finns för såväl placering på land som off-shore.

Snurrorna med effekten 1,5 och 2 MW är avsedda för placering på land. Repower har samarbete med danska LM Glasfiber för att tillverka rotorblad till kraftverken.

Areva vill med förvärvet stärka sin image som leverantör av koldioxidfri energi. Inom kärnkraftsektorn samarbetar Areva med japanska Mitsubishi. I Sverige har Areva exempelvis fått miljardkontrakt på moderniseringen av reaktorn Oskarshamn 2 och livstidförlängning av Ringhals 4.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt