Energibolagen trotsar lågkonjunkturen

2008-12-22 11:52  
Vertical Winds kraftverk som ska sättas upp i Falkenberg. Foto: Eon Vind

Nya energiinvesteringar ger tusentals nya jobb. Uppsalaföretaget Vertical Wind ska anställa 100 personer för tillverkning av en ny typ av vindkraftverk och energijätten Vattenfall ska anställa 600 personer om året i tio år.

Vertical Wind har fått ett genombrott för sin teknik med vertikala vindkraftverk genom ett nytt samarbetet med energijätten Eon och det lokala energibolaget Falkenberg Energi.

Redan nästa år hoppas Vertical Wind kunna starta tillverkningen av de första vindkraftverken av den nya typen.

Går utvecklingen som planerat kommer företaget att nyanställa 100 personer och bygga en fabrik i Falkenberg, där de första kommersiella vindkraftverken nu ska sättas upp.

De nya snurrorna kan liknas vid en garnvinda och har färre rörliga delar jämfört med andra verk. Maskinhuset är placerat på marken och både drift och underhåll blir billigare enligt Vertical Wind.

- Syftet är att utveckla tekniken till stora maskiner på flera megawatt och då måste man bygga en stor fabrik, säger Hans Bernhoff, vd på företaget till nyhetsprogrammet SR Ekot.

Elingenjörer till Vattenfall
Samtidigt planerar Vattenfall att nyanställa 600 personer om året de närmaste tio åren. Behovet av nyrekryteringar är stort både inom produktion och inom eldistribution, som planeras för framtiden.

Bara under 2008 har Vattenfall anställt över 700 personer. Nyrekryteringarna gäller främst ingenjörer och elkraftkunniga personer över huvud taget som ska jobba med kärnkraft och inom eldistribution.

Vattenfall har lagt en tung investeringsplan på över 100 miljarder kronor de kommande tio åren. Det är en tredjedel av hela den svenska energibranschens ambitiösa investeringsprogram för den närmaste tioårsperioden.

Marie Feuk

Mer om: Energi Eon

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt