”Dra in subvention för grön teknik”

2014-05-08 05:45  
Den gröne energiinvesteraren Per Wimmer vill ut i rymden. Foto: Montage: Jörgen Appelgren

Sluta subventionera grön energi­teknik som inte är ekonomiskt hållbar. Det budskapet står den danska finansmannen Per Wimmer för.

I dag är Per Wimmer i Sverige och föreläser för energimakthavare. Han driver investmentbolaget Wimmer financial som investerar i energiteknik och utvinning av naturresurser runt om i världen. Han vill att subventioner ska spegla vilken teknik som har en potential att stå på egna ben.

– I dag sker mycket finansiering slumpmässigt. Grön energi buntas ihop och politiker använder investeringar i grön energi som ett sätt att vinna röster trots att tekniken inte är ekonomiskt hållbar. Subventioner från staten borde fokusera på att ­företagen ska klara sig själva inom fem år.

Anledningen till att han sätter tidsgränsen till just fem år är att han tycker att det måste finnas både ett långsiktigt och kortsiktigt perspektiv.

–I dag är många miljöteknikföretag beroende av skattepengar. Det gör att vi låser upp skattepengar till bolag som skulle tvingas i konkurs om subventionerna togs bort. Eftersom det finns grön teknik som är långsiktig borde subventionerna gå dit i stället.

Ett exempel han ger är att det i USA satsades 500 miljoner dollar på företaget Solyndra som tillverkade sol­paneler.

– Det slutade med att företaget gick

i konkurs och alla skattepengar gick upp i rök. Hade staten i stället satsat på att köpa solceller hade situationen ­varit helt annorlunda.

Han lyfter sol- och vindkraft som tekniker som har bra förutsättningar att vara ekonomiskt hållbara.

– Särskilt solkraft är ett intressant område. Tyskland är i dag det land som använder mest solkraft. Det har visat sig vara mycket lönsamt trots att landet inte har i närheten så mycket sol som andra länder. Att de lyckats beror på smarta subventioner som har sänkts med tiden. I Spanien kan solkraften stå på egna ben utan subventioner.

Han tror att Sverige har bra möjligheter att lyckas med samma sak som Tyskland fast med vindkraft.

– Siemens bygger väldigt bra turbiner som har en effekt på sex megawatt. De är egentligen framtagna för vindkraft ute till havs, men de kan visa sig mycket effektiva även på land. Där­emot kommer det dröja mycket länge innan vindkraftverk under tre megawatt blir lönsamma. Politikerna borde tänka över om den tekniken ska fortsätta att subventioneras.

Vindkraft med låg effekt är bara en av teknikerna som han dömer ut. Biogas och vågenergi är andra tekniker som han vill skicka tillbaka till rit­bordet.

– Egentligen har jag ingenting emot dessa tekniker. Jag önskar bara att staten väntar med att subventionera dem tills de är ekonomiskt gångbara. Låt universiteten utveckla den typen av teknik. De har tid och råd att studera saker som inte är färdiga.

Förutom sol- och vindkraft så håller han kärnkraft och vattenkraft högt.

– Sverige har länge varit ett föregångsland och har gjort väldigt mycket rätt. Att ha både kärnkraft och vatten­kraft är en mycket bra grund. Kärnkraftens problem med avfallet går att lösa.

En viktig poäng som han gör är att ingen energilösning har kapacitet att ersätta all annan energi.

– En blandning av energikällor är nyckeln för att få en grön ekonomi. Ju grönare energiproduktionen blir, dest­o mer självständigt kan ett land agera. Då slipper vi situationer som i dag, när stora delar av världen är beroende av Ryssland och länder i Mellanöstern.

I sin nya bok, Den gröna bubblan, varnar han för att göra om gamla misstag.

– Dagens gröna bubbla har likheter med både it-bubblan och den amerikanska bolånebubblan. Den senare berodde mycket på politik, särskilt att Alan Greenspan höll räntorna låga. Samma sak riskerar att hända nu med grön energiteknik.

I dag är Per Wimmer i Sverige och talar på tidningen the Economists event European energy horizons 2020, tillsammans med bland andra Hans Blix, Vattenfalls Øystein Løseth och miljöminister Lena Ek.

Ville Westman

Mer om: Miljö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt