Dolda miljardvärden i tyska kärnkraftverk

2012-08-16 13:19  

De två kärnkraftsspecialisterna Studsvik och Westinghouse samarbetar för att ta hand om nedmontering av uttjänta kärnkraftverk, framför allt de tyska kärnkraftverken som ska stängas senast 2022.

Sjutton kärnkraftverk i Tyskland kommer att ha stängts inom tio år och ska på sikt monteras ned. I Sverige ska Barsebäck så småningom rivas och i flera europeiska länder faller reaktorerna för åldersstrecket.

Det handlar om en ny miljardmarknad för avveckling, sanering och avfallshantering.

- Vi ser stora affärsmöjligheter nu när reaktorer ska ersättas och nedmonteras. Framför allt handlar det om mycket ingenjörsarbete, säger Johan Hallén, chef för amerikanska Westinghouse verksamhet i norra Europa.

Westinghouse svenska bolag ligger i Västerås och har sina rötter i Asea Atom, som byggt de flesta av de svenska och finländska kärnkraftverken.

Tillsammans med det svenska börsnoterade strålskydds- och saneringsföretaget Studsvik AB ska man sälja in sig som specialist på nedmontering av gamla kärnkraftverk.

I dag meddelade de båda företagen att de skrivit under ett samarbetsavtal under varumärklet Nuclear Decommissioning Consortium, Ndcon.

- Vi har valt att samarbeta för att ta oss an den marknad som är på väg att utvecklas med anledning av Tysklands avveckling av kärnkraften, säger Johan Hallén till Ny Teknik.

Westinghouse i Västerås är specialiserat på tillverkning av kärnbränsle men arbetar också med den pågående ombyggnaden av de svenska kärnkraftverken.

- En tredjedel av vår verksamhet i dag är ombyggnad av gamla kärnkraftverk, säger Johan Hallén.

Det var gamla Asea/ABB Atom som byggde samtliga reaktorer i Forsmark, Oskarshamn och Barsebäck samt en i Ringhals och två i Olkiluoto i Finland, totalt elva kärnreaktorer i Norden. Westinghouse har i dag drygt 1000 anställda i Västerås och Täby.

Studsvik har också sina rötter i det svenska kärnkraftsprogrammet under namnet AB Atomenergi. Efter flera turer och olika ägare är nu Studsvik AB börsnoterat i Stockholm. Studsvik har i dag 1 100 anställda i sju länder.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt