Cap Gemini: Elförsörjningen i Europa är hotad

2014-11-07 12:29  

I delar av Europa är elförsörjningen hotad i år. Nästa år ser det ännu värre ut. Det konstaterar konsultbolaget Cap Gemini i sin årliga energimarknadsrapport.

Enligt Cap Gemini är el- och gasmarknaden i Europa orolig. Den kännetecknas av stängningar av gaseldade anläggningar och ökande energipriser för slutkunden.

Enligt en uppskattning från International Energy Agency behöver cirka 2 200 miljarder dollar investeras i elinfrastruktur fram till 2035. Men det kommer att bli svårt att skaka fram så mycket pengar.

På grund av krisen mellan Ryssland och Ukraina kan tillgången på gas hotas i vinter för de europeiska länder som får sin gas från Ryssland. Av den gas som konsumeras i Europa kommer 30 procent från Ryssland, varav hälften går via Ukraina. I juni 2014 stängde Gazprom gasleveranserna till Ukraina, för tredje gången under de senaste åtta åren.

Cap Gemini rekommenderar tre åtgärder för att säkra gastillgången i EU: öka importen av flytande naturgas, bygga nya förvaringsmöjligheter och gynna gasledningar som inte passerar genom Ryssland.

Följ Ny Teknik på Facebook!

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt