Fordon

Volvos nya giv: Autonom och elektrisk dragbil

Volvos elektriska och hyttlösa konceptfordon Vera.
Volvos elektriska och hyttlösa konceptfordon Vera.

Med en självkörande och elektrisk dragbil utan hytt har Volvo presenterat ett konceptfordon hittills utan motstycke inom koncernen.

Publicerad

Volvo Trucks har presenterat så väl helelektriska som automatiserade produkter tidigare. Nu kombinerar de sina erfarenheter i ett konceptfordon som sträcker sig betydligt längre än vad vi hittills har fått se.

Fordonet kallas Vera och presenterades i Berlin på onsdagen. Det mest framträdande draget är att hytten helt saknas, på samma vis som hos den svenska lastbilsutmanaren Einride, vars vd har sin bakgrund på just Volvo.

Avsaknad av hytt betyder förstås att fordonet är självkörande. Volvo tror fortfarande att föraren kommer att spela en avgörande roll under lång tid framöver men ser att hyttlösa lastbilar kan spela en viktig roll inom inhägnade områden som hamnar och logistikcenter ganska snart. Volvo betonar att fordonet fortfarande är under utveckling.

Volvo Vera ska kunna dra släp på upp till 32 ton. Fordonet är elektriskt men några närmare specifikationer kring räckvidd eller batteristorlek har ännu inte presenterats.

Ny Teknik intervjuar under dagen företrädare för Volvo och hoppas kunna återkomma med fler detaljer.