Elbilar

Så mycket ökade antalet elbilar i Sverige 2019

Foto: Vauxford
Foto: Vauxford

På ett år har antalet privatägda elbilar fördubblats i Sverige – till detta kommer 25 procent fler laddbhybrider. Samtidigt gör dieseln comeback.

Publicerad

Informationstjänsten Ratsit har gjort sin årliga kartläggning av drivmedel i svenska personbilar.

2018 var andelen laddbara bilar liten i förhållande till den övriga fordonsflottan – så är fortfarande fallet, men under det senaste året har andelen ökat rejält.

Antalet rena elbilar som ägs privat har mer än fördubblats. Uppgången är från 5 300 under 2018 till 10 959 elbilar 2019 . Föga förvånande har Stockholm den största andelen av bilarna, 2 534 exemplar, medan Västra Götaland kommer på andra plats med 2 056 fordon. Men den största tillväxten hittas faktiskt i Kronobergs län, där man har gått från 78 till 205 rena elbilar.

Tillsammans med de företagsägda fordonen rullar totalt 27 450 rena elbilar på svenska vägar. Under samma mätperiod har dessutom antalet laddhybrider vuxit med 19 007 exemplar.

– Det är intressant att laddbara bilar tar mer plats på svenska vägar. Kanske är detta ett tecken på att vi tar större ansvar för vår miljöpåverkan. Eller så kanske teknologin börjar bli bra nog för att motivera den höga prislappen, säger Anders Johansson, vd på Ratsit.

En annan intressant trend är att dieseln nu verkar ha kommit ur skamvrån – eller att bilköparna helt enkelt har hunnit glömma bort oron för skadliga partiklar – och de skandaler kring manipulerade utsläppsnivåer som har drivit på branschens skifte till elektrifiering.

För nu sker ett skifte där bensinmodeller backar och dieselbilarna ökar. Under 2019 utgör bensinbilarna 66 procent av de privatägda – medan dieselbilarna utgör 28 procent.

Men under det senaste året har 69 000 bensinbilar avregistrerats eller tagits ur bruk. Även om bensinen fortfarande är det vanligaste drivmedlet har antalet dieselbilar ökat med 66 000 exemplar sedan förra året.