Risk att elbilssatsning skapar miljöproblem

2019-09-19 08:05  
Visst kan elbilar ge renare luft i städer, men på landsbygden kan satsningarna leda till miljöproblem, enligt Ekots granskning. Foto: TT

Satsningar på elbilar kan visserligen bidra till renare luft i städerna, men på Kinas landsbygd kan de bidra till nya miljöproblem, visar en granskning av Sveriges Radio Ekot.

Enligt granskningen riskerar satsningen på elbilar att skapa andra miljöproblem eftersom det går åt mycket mer så kallade jordartsmetaller än i bensinbilar. Dessa metaller orsakar sedan svåra föroreningar där de bryts och 90 procent av dem riskerar att förorena dricksvattentäkter som försörjer miljontals människor med vatten. Slagg från jordartsmetaller innehåller bland annat det radioaktiva ämnet torium som kan orsaka cancer.

I dag bryts 85 procent av jordartsmetallerna i Kina, och enligt Ekots källor visar flera vetenskapliga rapporter på allvarliga miljöproblem i de flesta gruvor som bryter jordartsmetaller i Kina. Det är något som Kinas regering tystar ner, enligt Ekot.

Mer om: Elbilar Miljö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt