Elbilar

Nya elbilen Volkswagen ID.3 – nu går den att beställa

Nu går Volkswagen ID.3 att beställa. Foto: Felix Björklund
Nu går Volkswagen ID.3 att beställa. Foto: Felix Björklund
Under ett evenemang i Berlin öppnade Volkswagen orderböckerna på sin kommande eldrivna bilmodell. Foto: Felix Björklund
Under ett evenemang i Berlin öppnade Volkswagen orderböckerna på sin kommande eldrivna bilmodell. Foto: Felix Björklund
Volkswagen ID börjar levereras hösten 2019. Foto: Ingo Barenschee
Volkswagen ID börjar levereras hösten 2019. Foto: Ingo Barenschee

En folk-elbil vid namn ”3” – och nej, det är inte en Tesla. Under ett evenemang i Berlin öppnade Volkswagen orderböckerna och avslöjade namnet på sin kommande eldrivna modell. Och det kommer vara full rusning, för initialt handlar det om 30 000 bilar.

Publicerad

Det är nu över ett år sedan som Volkswagen började trumma igång lanseringen för sin kommande elbil. Och över året har en elbilsplattform, hållbarhetsstrategi och målbild presenterats. VW har dock valt att hålla säljkåren i schack, men nu öppnar man dammluckorna – och under ett evenemang i Berlin presenterades Volkswagen ID.3… eller i varje fall beställningsblanketten för den.

– För oss handlar det här inte enbart om introduktionen av en ny produkt, det här handlar om en ny attityd och en ny VW stil – och början av en ny rörelse. I dag startar vi den paneuropeiska försäljningen för ID, sa Jürgen Stackmann, försäljningschef för Volkswagen vid ”lanseringen”. 
Initialt handlar det om 30 000 så kallade First Edition-bilar som kommer att gå att förbeställa. Men även om bilen nu går att för-förbeställa – har VW inte visat upp en slutgiltig produkt. Exakt vad bilarna kostar är inget som VW heller berättar – utan man nöjer sig med att säga att den släpps i tre versioner, som alla kostar under 40 000 euro.

– ID.3 är tillräckligt kompakt för en stadsmiljö och tillräckligt mogen för att möta kraven en familj ställer på sin bil. ID.3 matchar vardagslivet perfekt, sa försäljningschefen. Den är prisvärd och basversionen kommer att vara tillgänglig vid marknadsintroduktionen.

Instegsversionen, som tidigare sagts kosta under 25 000 euro ska vara beställnignsbart efter att denna första laddning bilar byggts – men nu handlar det om ett pris på ”under 30 000 euro” i Tyskland.

Oavsett vilken bil man är intresserad av så kommer ”köplatsen” kosta 10 000 kronor som återbetalas för de som inte orkar vänta. När bilen sedan lanseras på Frankfurtmässan i höst ska denna plats gå att omvandla till en order… och vid den tidpunkten öppnar man upp för de som inte hann att beställa ID.3

De första bilarna kommer konstigt nog inte att vara de riktiga toppmodellerna, detta då batteri och räckvidd är i mellanstorleken, på 420 km (WLTP). I senare skede kommer även alternativ från 330 upp till 550 km att bli tillgängliga.

First Edition-bilarna blir tillgängliga i tre olika versioner med ett val på fyra olika färger. Versionerna går under namnet ”First”  som är grundnivån, därefter ”First Plus” där det är en tvåfärgslack, annan interiör samt ”IQ. Light”. Slutligen finns ”First Max” och då är det panoramaglastak samt head-up display med ar-teknik som gäller.

Här är Volkswagen ID:3

Pris: under 40 000 euro.

Deposition: 10 000 kronor.

Första produktionscykeln begränsad till 30 000 First Edition-bilar.

Officiel lansering av produktionsmodellen: Bilmässan i Frankfurt i september.

Leverans till kunder: Under sommaren 2020.

Motorer: Inte specificerat.

Batterikapacitet: 42, 58 respektive 77 kWh.

Räckvidd: 330 till 550 km WLTP.

Snabbladdningskapacitet: 100-125 kW.

Energiförbrukning: Inte officiellt.

Övrigt: De som beställer en First edition får även 2 000 kWh laddning på köpet. Dessa kan användas på Ionity eller hos Volkswagen We anslutna partners. .

Här går ID.3 att beställa: https://www.volkswagen.se/elbilar/sv/id-familjen/id.html