Analysfirma: Här är de ledande elbilsutmanarna

2020-07-09 13:48  

Tesla är odiskutabel, men vilka andra elbilstillverkare kan vi räkna med? Nu har Guidehouse Insights gjort en ny genomlysning av marknaden – och rankar de tio främsta utmanarna.

Bilindustrin har förändrats radikalt det senaste decenniet. Tesla som först sågs som ett nischat och lite kul experiment har seglat upp som världens mest värdefulla märke. Vem hade trott det när Elon Musk swischade omkring i den första Roadstern?

Genom åren har ett otal företag kommit (och gått), företag som har försökt återupprepa bedriften i någon form. Men hittills har ingen av dem lyckats.

Det finns dock ett gäng som är på god väg. I en rapport från analysfirman Guidehouse Insights framgår det att en trio nu är nära genombrott.

Läs mer: Tesla når milstolpe – nu upp i 2 000 laddstationer

I den uppställning som företaget har gjort är Rivian det märke som leder utmanar-racet. Detta tätt följt av kinesiska Nio samt Nikola Motors. De senare utvecklar utöver rena elbilar även bränslecellsdrivna lastbilar.

Guidehouse Insights gör sin utvärdering genom att titta på bland annat strategi, unika kvaliteter, investeringar, partners och genomförande. De företag som ingår har lanserat sitt första fordon eller arbetar mot att introducera sin första produktionsmodell.

Utöver de tre nämnda ledande utmanarna ser analysföretaget även Xpeng, Weltmeister, Arrival, Aiways, Byton, Canoo, samt Lucid Motors som tillverkare att räkna med.

Det innebär att uppmärksammade Fisker, Faraday Future samt Bollinger inte ses som några topputmanare.

Det finns dock en hel del orosmoln på himlen för samtliga företag. Hittills har elbilsmarknaden utvecklats snabbt, men en stor bidragande orsak till det är de bidrag och subventioner som driver på försäljningen. Detta samtidigt som den globala fordonsindustrin nådde en topp 2017–2018.

Coronapandemin har lagt sig som en våt filt över bilförsäljningen, men även till viss del över investeringsviljan i nya utmanare. Därför menar Guidehouse Insights att det är svårt att sia om hur det kommer att gå för alla utmanare. Men de menar samtidigt att företag som överlever fram till 2022 har goda förutsättningar att lyckas.

Lista: Tio främsta elbilsutmanarna enligt Guidehouse Insights

  1. Rivian
  2. Nio
  3. Nikola
  4. Xpeng
  5. Weltmeiaster
  6. Byton
  7. Aiways
  8. Canoo
  9. Arrival
  10. Lucid Motors

Felix Björklund

Mer om: Tesla Nio

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt