Trådlöst brandskydd minskar falsklarm

2012-11-23 14:27  
Trådlösa brandlarmet Swing. Foto: Siemens

Swing kallar Siemens sitt nya trådlösa brandlarm som arbetar med avancerade brandsensorer och radioteknik som ska vara lika pålitlig som trådbaserad överföring.

Systemet arbetar med så kallad meshteknik i det trådlösa nätverket, en väl beprövad teknik för säker trådlös överföring i it-branschen. Varje brandvarnare står i ständig radiokontakt med sin närmaste granne så att det alltid ska finnas minst två vägar för datakommunikation.

Varje enhet arbetar dessutom på två frekvensband och använder flera olika kanaler, så att nätverket automatiskt kan reparera sig självt genom att byta kanaler. Viktiga data kan alltid sändas till larmcentralen via enheter som inte skadats.

Brandsensorerna består av dubbla temperatursensorer och optiska ir-sensorer, och är programmerade så att de kan skilja "ofarlig" rök som ånga eller cigarrettrök och farlig brandrök.

De trådlösa brandvarnarna kan lätt flyttas till olika platser i en lokal utan att dess funktion behöver stängas av.

Siemens tänker sig att detta kan vara attraktivt i exempelvis historiska byggnader, museer, industrianläggningar och utställningshallar.

Håkan Abrahamson

Mer om: Brandlarm Bygg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt