Trådlös handkontroll gör mobilen till spelmaskin

2014-05-22 05:30  

NY TEKNIK TESTAR. Med en handkontroll för 600 kronor förvandlas en Iphone eller Ipad till spelmaskin.Är det dags att slänga ut din Xbox eller Playstation? Inte än, visar Ny Tekniks test.

Den senaste versionen av operativsystemet Ios gör det möjligt att koppla fysiska handkontroller till en Iphone eller Ipad. Liknande tillbehör har funnits tidigare, men då har spelutvecklarna behövt bygga in stöd för enskilda modeller. När Apple tar hand om kopplingen blir livet enklare för utvecklarna och därmed konsumenterna. Tidigare fanns en risk att handkontrollen inte kunde användas med spelet man var sugen på att spela.

Steelseries Stratus kopplas till Apples prylar via bluetooth och är därmed den första som går att använda med en Ipad. Stratus skapar därmed nya förutsättningar för spel: vissa mår bra av fysiska knappar och styrkors, andra av att spelaren ser hela skärmen utan att fingrarna är i vägen.

Att koppla ihop Stratus och Iphone/Ipad via bluetooth är enkelt. De spel som har stöd för handkontrollen kan jag sedan styra med knappar och styrspakar.

Även om Stratus är i minsta laget för mina händer, och dessutom känns rätt plastig, lyfter den upplevelsen i äventyrsspel som Oceanhorn och Bastion.

Möjligheterna växer med storleken på skärmen. En Ipad är en bättre spelmaskin än telefonen, men en tv bättre än en Ipad. Och det är när jag flyttar till vardagsrummet som det blir riktigt intressant. Tack vare att det står en Apple TV i tv-bänken kan jag skicka skärmbilden från telefon till tv och vända blicken dit. Handkontroll, Iphone och Apple TV blir därmed en konkurrent till traditionella spelkonsoler.

Xbox och Playstation är givetvis överlägsna i både prestanda och spelens komplexitet. Men jag kan ändå inte låta bli att fundera över om det är så här framtidens underhållning kommer att se ut för en majoritet av konsumenterna.

Både Apple och Google, med Apple TV respektive Chromecast, vill göra tv:n till en extern skärm för mobiltelefon och surfplatta. Spel kommer kanske inte vara det huvudsakliga försäljningsargumentet när telefonägare övertalas att komplettera sin telefon med utrustning för vardagsrummet.

Men när prylarna väl är på plats, varför då lägga tusentals kronor på en spelkonsol när det räcker med en handkontroll för några hundralappar för att få en helt okej spelupplevelse? Lägg sedan in kostnaderna spel till konsoler respektive telefoner i ekvationen och prislappen väger ytterligare över till kombinationslösningens fördel.

Steelseries Stratus

Handkontroll till Iphone och Ipad. Ger via bluetooth möjlighet att styra spel med fysiska knappar och spakar. Upp till fyra handkontroller kan anslutas samtidigt.

Pris: 629 kronor

T UMMEN UPP

  • Gör Iphone men främst Ipad till en bättre spelmaskin.
  • Med Apple TV går det att sitta i soffan och spela på tv:n.
  • Tack vare Apple-standard stöds många spel.

T UMMEN NED

  • Plastig känsla.
  • I minsta laget.
  • Svårt att hitta spel som stöder handkontrollen.

A LTERNATIVEN

  • Om du mest spelarpå en Iphone är Logitech Powershell och Moga Ace Power två alternativ. Båda fungerar som en hållare där telefonen placeras i mitten och får knappar till vänster och höger. De båda har dessutom inbyggt batteri som laddar telefonen medan du spelar.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt