Sov gott med hjälp av Internet

2009-03-04 10:10  

Lär dig koppla av och sova på webben. Ett nytt självhjälpsverktyg lanseras av stressforskare.

- Vår internetsatsning är tänkt att vara en hjälp till självhjälp och att fungera förebyggande. Där kan man mäta sin egen sömn- och stressnivå och utifrån hur man svarar få konkreta råd, berättar Paulin Larsen, Alecta, i ett pressmeddelande.

De senaste forskningsrönen påvisa sambandet mellan stress och sömn, och hur det påverkar hälsan.

- Det vi vill lyfta fram är att vi inte kan ta itu med stress utan att lösa en sömnproblematik, och tvärtom. Vi fokuserar mindre på hur mycket stress man tål och hur mycket sömn man behöver, för att i stället rikta fokus på balansen mellan stress och återhämtning. Hypotesen är att man klarar ganska stark belastning, under ganska lång tid, om man bara kompenserar med tillräcklig återhämtning, säger professor Torbjörn Åkerstedt ipressmeddelandet. Han är föreståndare för Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet och har skrivit ”Goda Sömnboken: hur du får en bättre sömn” (2008) tillsammans med Helene Wallskär.

Kan man verkligen sitta vid datorn och lära sig sova?
– Självhjälp på nätet är en vanlig metod inom kognitiv beteendeterapi. Många blir hjälpta på det sättet, säger Aleksander Perski, docent på Stressforskningsinstitutet och författare till boken ”Duktighetsfällan: en överlevnadsbok för prestationsprinsessor” (2008).

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt