Smarta armband kan läcka information

2015-03-27 06:21  
Träningsarmband är lätta att stjäla information från. Foto: TT

Ett behjälpligt redskap för god hälsa eller en säkerhetsrisk? De populära aktivitetsarmbanden är enkla att stjäla information från, varnar säkerhetsexperter.

Många aktivitetsarmband, som bland annat mäter användarens fysiska aktivitet, kan ha säkerhetsluckor som gör att personlig information kan hamna i fel händer.

Enligt IT-säkerhetsföretaget Kaspersky Lab kan en utomstående part utan större svårigheter ansluta till flera av de vanligaste banden på marknaden utan ägarens vetskap. Banden saknar många gånger display vilket gör att man inte kan se vem som begär tillgång till dem.

Än så länge innehåller inte aktivitetsbanden verkligt kritisk data, men problemen kan växa i takt med att banden matas med mer personlig information.

– I framtiden kommer de att lagra mer information om användaren, om hjärtpulsen till exempel. Information om din hälsa kommer att kunna vara ganska intressant för till exempel försäkringsbolag, säger David Jacoby, chefsforskare på Kaspersky Lab.

Lars Danielsson, reporter på Computer Sweden med IT-lösningar som särskilt bevakningsområde, är inte särskilt oroad över armbandens sårbarhet i nuläget.

– Man får fråga sig hur känsliga data det här är. Men rent generellt kopplas en massa nya prylar upp, och säkerhet är inte det som prioriteras när man ska få ut saker på marknaden, säger han.Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt