Skatteverket vill ha piska för mer digital post

2016-03-02 15:01  
Foto: Pixabay

För få är intresserade av att få digital post av myndigheterna. För att sätta fart på användandet ropar Skatteverket på ny lagstiftning.

Skatteverket jobbar sedan hösten 2012 med en säker digital brevlåda som ska låta myndigheter ersätta papperskommunikation med medborgare och företag med e-post. Intresset för den digitala brevlådan från medborgarna är blygsamt. Trots att tjänsten är gratis att använda så är det enligt skatteverket bara cirka 400 000 svenskar som skaffat ett konto. Det kan jämföras med vårt grannland Danmark där motsvarande låda fått fem miljoner användare.

– Trots att möjligheten att få säker digital post från myndigheter har funnits i flera år är det alldeles för få som har anslutit sig till tjänsten, säger Ingemar Hansson som är generaldirektör på Skatteverket i ett pressmeddelande.

Det handlar inte bara om att enskilda medborgare och företag inte skaffat en postlåda. Inte heller myndigheterna har tagit till sig tekniken som skulle kunna spara pengar som idag läggs på att trycka och skicka kuvert.

I en rapport som Skatteverket lämnat till Regeringen föreslås krafttag för att få fart på den svenska utvecklingen på området. Av förslagen som läggs framgår att det nu handlar mer om piska än om morötter för att få främst myndigheter och företag att ta till sig tjänsten.

Enligt förslagen som nu läggs fram till regeringen ska det bli obligatoriskt för myndigheter att ansluta sig till systemet. Det ska också göras möjligt för privata vårdföretag och friskolor att skicka digitala meddelanden på samma villkor som myndigheterna har.

Skattverket vill också se en lagändring som tvingar alla aktiebolag att ansluta sig till en digital brevlåda.

För att få privatpersoner att skaffa en låda finns både piskor och morötter i förslaget. Skatteverket föreslår till exempel att myndigheter ska skicka viss information bara digitalt, som till exempel påminnelser om att pass eller körkort behöver förnyas.

Skattverket vill också kunna välja ut vissa ärenden inom verket som bara ska hanteras digitalt, ett förslag är att alla moment när det gäller rot- och rutavdrag ska hanteras bara digitalt.

Redan nästa år kan den som får tillbaka på skatten tjäna på att sköta sin myndighetspost digitalt.

– Vi planerar även för att redan nästa år betala ut skatteåterbäringen i april till privatpersoner som är anslutna till Mina meddelanden, säger Ingemar Hansson.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Jonas Ryberg

Mer om: Digitalisering

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt