Ny hård censurlag sätter stopp för Tiktok i Ryssland

2022-03-07 07:07  
Bil på app-ikonen till Tiktok. Sociala medier-plattformen har idag över 1 miljard aktiva användare. Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix/TT

Mobiltjänsten Tiktok meddelar att möjligheten att publicera rörligt innehåll stoppas på den ryska marknaden. Orsaken är den hårda censurlag Ryssland infört sedan invasionen av Ukraina.

"Vi har inget annat val än att upphöra med lajvsändning och nytt innehåll i vår videotjänst medan vi granskar säkerhetskonsekvenserna av denna lag", skriver företaget i ett uttalande.

Tiktok uppger att företagets tjänst kan vara en motkraft mot den "enorma tragedi och isolering" ett krig för med sig för människor men säger att den högsta prioriteten nu måste vara säkerheten för användare och anställda.

I fredags skrev Putin under en ny lag som gör spridning av information som Ryssland anser vara falsk till ett brott med upp till 15 års fängelse som straff.

Tiktoks meddelandetjänst ännu aktiv

Appens meddelandetjänst kommer inte att påverkas, enligt Tiktok, som skriver att utvecklingen i Ryssland kommer att fortsätta utvärderas löpande.

Tiktok, som ägs av kinesiska Bytedance, har vuxit kraftigt och sociala medier-plattformen har över en miljard aktiva användare.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt