Mobila bredbandet kan få gräddfil

2010-07-02 13:33  

Ett supernät med hög bandbredd för den som vill betala. Mobiloperatörer testar försiktigt ett premiumnät som tillåter högfart när annan trafik trängs i kö.

Tyska tidningen Handelsblatt rapporterar att flera mobiloperatörer testar möjligheten att införa premiumtjänster när 4 G-tekniken (LTE) tas i drift i stor skala om några år.

På platser och vid tider där bandbredden riskerar att dyka på grund av stor belastning skulle det vara möjligt att erbjuda videosamtal eller hd-filmer med en särskild kod som ger signalen förtur i nätet.

- Alla mobiloperatörer undersöker hur man bättre kan styra trafiken, säger Robert Stumpf, rådgivare i telekomfrågor vid Accenture, till Handelsblatt.

En annan telekomexpert talar om framtida mobilkunder som liksom flygpassagerare blir olika väl bemötta beroende på vilken biljettklass man betalat för.

Det här strider dock mot de grundläggande reglerna för internettrafik, som ju går ut på att trafiken alltid ska söka sig snabbaste vägen mellan två användare. Att ingen diskrimineras har varit en del av framgången med internet, påpekar internetexperten Alvar Freude i den tyska riksdagen.

Bland operatörer som enligt Handelsblatt experimenterar med sådan trafik hör Telia Sonera i Danmark, T-Mobile i Holland och Polen liksom företagen Vodafone och 3.

Håkan Abrahamson

Mer om: Telia LTE

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt