Lysröret blir wifi-antenn

2014-09-02 15:31  
Ett tänt lysrör indikerar att wifi-antennen är aktiv. Foto: Faculty of Electrical Engineering, Universiti Teknologi MARA

Ett lysrör kan både fungera som ljuskälla och wifi-antenn visar försök i Malaysia.

Intresset för att använda plasma som ett ledande element i mikrovågsutrustningar har fått forskare vid Universiti Teknologi Mara i Malaysia att ta fram en lysrörsbaserad antenn.

Plasma är en typ av gas i vilken atomerna är joniserade, de har såväl fria negativt laddade elektroner som positivt laddade joner. Dessa laddade partiklar kan kontrolleras av elektromagnetiska fält vilket gör plasmat till en kontrollerbar reaktiv gas.

Den joniserade gasen innesluts i ett glasrör som ett ledande element i antennen. När gasen laddas elektriskt för att joniseras till plasma blir den ledande och gör det möjligt att sända och ta emot radiosignaler. När gasen inte joniseras upphör antennfunktionen.

Antennen är verksam inom frekvensbandet 2,4 GHz, vilket är användbart för wifi-tillämpningar. Ett vanligt 61 cm långt lysrör används som antenn. Gas är en blandning av argan och kvicksilverånga i förhållandet 9:1. Den matas med spänningen 240 V växelström. Lysröret kopplas sedan till en router.

Lysrörsantennen har testats i en månad vid universitetets laboratorium för högfrekvensantenner med gott resultat.

Forskarna framhåller att med den här lösningen får man en mycket billig antenn som samtidigt fungerar som ljuskälla, alltså två användbara prylar i en.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt