Kris för Sonys mobiler

2015-03-09 07:49  
Klockan 10 kommer beskedet om hur många som tvingas gå från Sony mobile i Lund. Foto: Sony Mobile

De anställda på Sony Mobile i Lund håller andan. I dag klockan 10 kommer besked om hur många som får gå. Hälften av de 2 000 anställda eller bara 600? Klart är att Sonys mobiler är olönsamma och att ett sparprogram står för dörren.

Sony Mobile har drygt 7 000 anställda på olika platser i världen, varav drygt 2 000 i Lund. För mindre än två år sedan var man uppe i 3 200 anställda i Lund. Nu väntar nya nedskärningar.

Sonys nya koncernchef Kazui Hirai har aviserat stora förändringar i Sony för att få bukt med den svaga lönsamheten. Sonys smarta mobiler Xperia har gott rykte men de är inte lönsamma.

Redan i höstas aviserade Sony-ledningen ett sparpaket för Sony Mobile som innebar att cirka 1000 anställda skulle bort till mars 2016. När Kazui Hirai tillträdde som ny koncernchef i november skärptes sparkraven. Mobilverksamheten måste kapa sina kostnader med 30 procent.

I samband med kvartalsrapporten för en vecka konkretiserade han sparpaketet till att gälla 2 100 av mobilverksamhetens 7 000 anställda.

Hur många som måste gå i Lund blir klart under förmiddagen i dag.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Sony Mobile

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt