Konstverk hjälper polisen lösa brott

2011-10-25 23:00  

Konstnären Linda Shamma­Östrand samarbetar med kriminalteknikern Sven-Olof Sandqvist i ett forskningsprojekt. Det kan resultera i att Försvarshögskolans digitala strategiplattform Stratmas anpassas till kriminaltekniskt arbete.

Linda Shamma Östrand, konstnär och forskare vid Konstfack, intresserar sig för vad konsten och kriminaltekniken kan lära av varandra. Hon har i år inlett ett samarbete med Sven-Olof Sandqvist vid tekniska roteln i Gävle.

I arbetet har de båda fått upp ögonen för dataprogrammet Stratmas, utvecklat av Anders Christensson på Försvarshögskolan och amerikansk militär. Stratmas är ett scenarioverktyg som är inspirerat av simulatorspelet Simcity.

– Vi är intresserade av att få en datamöjlighet att utifrån till exempel en blodstänkbild lägga in parametrar för att se vad som är möjligt och omöjligt. Vi arbetar med hypoteser och Stratmas skulle kunna hjälpa oss att utesluta vissa hypoteser, säger Sven-Olof Sandqvist.

Linda Shammas frågeställningar fick Sandqvist intresserad.

Kan man använda konstnärliga metoder i kriminaltekniken?

Hur jobbar en utredare med en berättelse?

Kan en konstforskare bidra till att polisen utvecklar nya redskap?

– Utifrån våra olika världar har vi gått in i ett metodutbyte, säger Linda Shamma.

Både konstnären och utredaren arbetar med bilder.

– Från rättssäkerhetspunkt är det viktigt att polisen producerar bra bilder, och Lindas synpunkter och kunskaper om bild är nyttiga att ta del av, säger Sven-Olof Sandqvist.

I nästa steg i projektet hoppas Linda Shamma vara med och utveckla ett datorspel för att polisen ska kunna laborera med olika hypoteser. Hon har fått upp ögonen för plattformen Stratmas.

Den är gjord för att vara lättanvänd och fungerar på pc, mac och unix. Stratmas visar inmatad information på ett lättillgängligt sätt på skärmen, dels i ett tredimensionellt uppritat rum/landskap och dels som grafik.

Försvarshögskolan äger alla rättigheter till plattformen.

– Vill polisen, FOI, MSB eller FMV använda Stratmas, tillkommer inga licensavgifter. Och Linda Shamma har en frisk syn på ingenjörskonst, säger Anders Christensson.

Försvarshögskolan har använt Stratmas för ett spel om insatser i Afghanistan 2003 och i chefsutbildning i ett spel om intervention i Irak 2004.

Stratmas har även använts av USA i Irak som planeringsverktyg.

Linda Shamma har fått 300 000 kronor i stöd för projektet Modus Operandi.

Olle Blomkvist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt