Joggingskon varnar när du går för långt

2013-12-03 14:47  
Med Runsafers intelligenta joggingsko ska träningsskador undvikas. Foto: Fraunhofer IPMS

Runsafer ska ta fram joggingskor som i realtid ger tips om motionen, och varnar när du bör ta det försiktigt.

Joggingrundan är för många en hälsosam avkoppling som också ska stärka fysiken. Inte ovanligt är det att joggaren överskattar sin förmåga, med sträckningar, ledbandsskador eller andra utmattningsproblem som följd.

EU-projektet Runsafer syftar till att ta fram den intelligenta joggingskon som med inbyggda sensorer skickar mätdata till mobiltelefonen via bluetooth, och via en app omvandlar signalerna till viktig information till motionären.

En av deltagarna i projektet är Fraunhoferinstitutet IPMS i Dresden. Man utvecklar nu sensorer som kan byggas in i en skosula tillsammans med radiomodul, batteri och mikroprocessor.

- Meningen är att signalerna som sänds från skorna ska föreslå löparen att exempelvis dra ner på takten, att byta underlag, röra fötterna annorlunda eller i nödfall att avbryta träningen innan en skada har uppkommit, säger Andreas Heinig vid IPMS.

En prototyp till joggingsko finns framme, liksom en mobiltelefonapp. Men forskarna arbetar nu med att göra de fysiska komponenterna ännu mindre, lättare och stabilare, samt att göra systemet vattentätt.

I början av 2015 ska en intelligent joggingsko finnas klar för marknaden. En samarbetspartner i projektet, spanska New Millenium Sports SL, ska med sitt joggingskomärke Kelme ta den avancerade skon ut på marknaden.

Håkan Abrahamson

Mer om: Sensor Motion

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt