Japanska Sony stoppar oled-tv

2010-02-17 11:10  
Sony XEL-1, skärmen är bara 3 mm tjock.

Sony i Japan stoppar försäljningen av sin supertunna oled-tv på hemmamarknaden. Den säljer för dåligt.

När modellen XEL-1 introducerades för två år sedan var den världens första tv-apparat som använder organiska lysdioder i skärmen. Bilden upplevs som krispig och energiförbrukningen minskar jämfört med vanliga led-skärmar som behöver bakgrundsbelysning.

Problemet med oled-skärmar är att det blir dyrt med stora skärmar. XEL-1 har en skärm med storleken 11 tum, vilket inte är mycket i tv-sammanhang. För en sådan tv satte Sony prislappen motsvarande 20000 kronor i Japan, i Sverige det dubbla.

Med sin oled-tv visade Sony att man vill ligga i frontlinjen av tv-utvecklingen. Men försäljningen har varit mycket svag, enligt vissa marknadsanalytiker så liten som några tusen apparater.

Enligt Reuters fortsätter försäljningen av XEL-1 på USA- och Europamarknaderna. Sony har inte avskrivit oled-tekniken, och konkurrenter som LG och Samsung uppges ligga i startgroparna för att lansera oled-tv. Men i nuläget gör Sony hellre en större satsning på 3D-tv, som branschen räknar med får sitt genombrott under det närmaste året.

Håkan Abrahamson

Mer om: Oled-tv Oled

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt