Hitta rätt med skarpa 3d-modeller

2009-12-01 23:00  

Sökföretaget Eniro blir först med en helt ny typ av karttjänst på internet. Nu blir det möjligt att röra sig fritt på gatorna i verklighetstrogna 3d-modeller.

Eniro lanserar i dagarna en ny karttjänst i Sverige, Finland och Danmark. En viktig del är den nya gatuvyn i 3d, som visar detaljerade bilder av gator och torg.

Bakom de skarpa bilderna döljer sig verklighetstrogna 3d-modeller skapade av Saabavknoppningen C3 Technologies i Linköping. Unikt, enligt vice vd Tommy Johansson.

- Andra karttjänster visar panoramabilder. Vi skapar 3d-modeller där vi håller reda på varenda koordinat, säger han.

Det innebär att användaren kan klicka vart som helst i bilden och hoppa dit. Man kan gå gatan fram, vika in på en sidogata eller kika upp på en balkong på fjärde våningen.

Bilderna är tagna av C3s specialutrustade bilar med åtta högupplösta kameror på taket. I mitten av juli började de köra runt i ett tiotal städer.

Sex kameror har tagit dubbla 360 graders panoramabilder, medan två kameror fotat rätt upp i luften.

Sedan har avancerade algoritmer mätt upp djup och höjder i fotografierna och byggt upp statsmiljöer i tre dimensioner.

Eftersom man håller koll på koordinaterna så vet man exakt var allt finns. Skyltfönster till exempel. Därmed skulle man kunna erbjuda butiker att sätta ut annonser.

- Jag vill inte berätta vad vi lanserar i framtiden. Men det här ger möjligheter att skapa spännande sätt att synas, säger Mattias Nyman, affärsutvecklingschef för Eniros internettjänster.

C3 fick i fjol stor uppmärksamhet för sina flygfotograferade 3d-bilder som bland annat används av Eniros konkurrent Hitta.se.

Där kan man zooma in, vinkla och flyga runt i vyer baserade på flygfoto.

- Vår modell av Stockholm är för närvarande världens största 3d-modell. Den är 1 200 kvadratkilometer stor och har en upplösning på en decimeter, säger Tommy Johansson.

Han uppger att företaget nyligen tecknat kontrakt med ett stort katalogföretag i Europa, medan en stor kund i USA nu gör flygningar över staden San Francisco.

I ett annat projekt kliver C3 in i butiker och restauranger med sina kameror.

Ett test med inter-iörbilder pågår med ytterligare en kund i Europa. Nästa steg blir att koppla ihop de olika tillämpningarna.

- Då kan man gå från flygbilder ner på gatunivå och in i butiker. Det blir spännande, säger utvecklingschef Petter Torle.

C3

Ort: Linköping.

Grundades: 2008.

Antal anställda: Snart 20, ytterligare 60 är involverade.

Ägare: Saab, norska riskkapitalbolaget Verdane Capital.

Charlotta von Schultz

Mer om: Karttjänst Eniro

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt