Fler företag drabbas av trojaner

2016-04-25 12:11  
Såväl det nya datorviruset Nyetya som Wannacry utnyttjar ett verktyg kallat Eternal blue, som av experter anses ha utvecklats av USA:s underrättelseorgan NSA. Foto: TT

Det blir allt vanligare att företag drabbas av dataangrepp med trojaner i utpressningssyfte, rapporterar Sveriges Radios Ekot. En trojan kan gömma sig i till exempel mejlbilagor som ser helt oskyldiga ut.

– Det börjar bli relativt vanligt och det är något som ökar lavinart skulle jag säga, säger Anne-Marie Löwinder, säkerhetschef på Internetstiftelsen i Sverige till Ekot.

Företagen pressas på pengar genom att de blir tvungna att köpa en krypteringsnyckel för att kunna låsa upp filer som annars förloras i attacken. Det handlar om så kallade kidnappningstrojaner (Ny Tekniks anmärkning).

Även polisen har märkt av ökningen av den här sortens dataangrepp.

– Det är utpressning hela vägen, det måste man ha klart för sig, det är inte bedrägeri, säger Jan Olsson på polisens nationella bedrägericenter.

   

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Mer om: Trojan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt