De vill berätta om fildelning för vanligt folk

2009-02-03 23:00  

Författarna ville skriva om fildelning, piratrörelsen, männi-skorna, wizkidsen och teknik-freaks, så att vanligt folk förstår.

Redan efter polisens razzia mot fildelningsajten The Pirate Bay sommaren 2006, då amerikanska magasin som Wired, Vanity Fair och Time skockades för att intervjua sajtens svenska grundare, väcktes tanken hos frilansjournalisterna Anders Rydell och Sam Sundberg att skriva en bok om fildelningsfenomenet, dess svenska bas, piratrörelsen och förgrundsfigurerna, wizkidsen och teknikfreaksen.

- Vi ville skriva en bok om det som händer kring fildelning så att vanligt folk förstår, säger Sam Sundberg.

Berättandet kretsar kring de tre unga männen bakom Pirate Bay (den fjärde man som åtalats anser Rydell & Sundberg vara en bifigur).

En förutsättning för bokprojektet var att Pirate Bay-grundarna sa ja till att bli intervjuade, vilket de gjorde på Wayne's Coffee på Götgatan i Stockholm tidigt hösten 2006.

- De upplevde att det är ett spännande digitalt skeende som de själva står mitt uppe i, säger Sam Sundberg.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt