Datacenter hett i kallt Sverige

2013-09-09 09:00  

Behovet av datalagring växer enormt världen över och Sverige är högintressant för etableringar av datacenter. Bara den senaste veckan har tre nya jättebyggen presenterats. En viktig orsak – det kyliga klimatet.

– Eftersom det är kallt nog kan vi kyla datamaskinerna med luft i stället för som i traditionella anläggningar med vatten. Det gör att vi reducerar energiförbrukningen, och därmed kostnaderna, dramatiskt, säger Anders Korshavn.

Han är nordisk affärsutvecklingschef på Digiplex, det senaste i raden av bolag som storsatsar på att bygga datacenter i Sverige. Nyligen tillkännagav även telekomjätten Ericsson en flermiljardsatsning på datacenter i Sverige och Facebook invigde i juni den första av flera planerade serverhallar i Luleå. I Finland har Google byggt och Microsoft planerar att bygga ett datacenter.

För att förstå att datalagring är en växande marknad räcker det med att konstatera att antalet internetanvändare gått från cirka 360 miljoner vid millennieskiftet till 2,4 miljarder i dag. Enligt Anders Korshavn dubbleras den samlade datamängden i världen ungefär var artonde månad.

Att Norden är gynnsamt för datacenteretableringar beror förutom kylan även på en väl utbyggd IT-infrastruktur samt tillgång till pålitlig och relativt billig elförsörjning. Att en stor del kan tas från förnyelsebara energikällor som vind och vatten spelar också allt större roll för bolagen ur hållbarhets- och pr-synpunkt.

– Sedan vill man inte gärna lägga en serverhall i Kina eller Ryssland utan i ett land som är öppet och stabilt demokratiskt med lagstiftning som skyddar den lagrade datan, säger Anders Flodström, ordförande i Dataföreningen.

Ericssons nya satsning handlar om intern forsknings- och utvecklingsverksamhet och finansminister Anders Borg (M) bedömde den som så viktig att han personligen deltog när planerna presenterades. Men särskilt många nya jobb blir det inte. Inte heller Facebooks Luleå-satsning där regeringen bidrog med drygt 100 miljoner i investeringsstöd väntas generera mer än 60_70 fasta arbetstillfällen.

Tomas Sokolnicki, , investeringsrådgivare på delvis statliga Business Sweden, framhåller dock att det även skapas en hel del arbeten runt omkring, både temporära byggjobb och mer kontinuerliga sådana för serviceleverantörer av olika slag.

– Vår förhoppning är att locka fler etableringar och vi har ett samarbete med ett antal svenska regioner där vi aktivt säljer in den här möjligheten till i första hand amerikanska men även asiatiska bolag, säger Tomas Sokolnicki.

TT / Ny Teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt