Då lanseras Elon Musks rymdinternet – på riktigt

2021-09-20 15:47  

Med satellitnätverket Starlink ska Elon Musk ge trådlöst internet över hela jorden – men projektet har försenats. Snart ska projektet lanseras på riktigt.

550 kilometer ovan jorden finns 1 000 aktiva Starlink-satelliter i omlopp. Det är de första delarna av ett nätverk ska ge bra internet via länk från rymden, och fungera som ett alternativ till exempelvis fiberoptik.

Bakom projektet Starlink står entreprenören Elon Musk som även driver företagen Tesla, Spacex och Neurallink. 2019 sköts de 60 första satelliterna upp, och i början av 2021 inleddes beta-tester av Starlink. 

Nu har Elon Musk gått ut med att projektet får en officiell lansering i oktober månad – en månad senare än vad som var planerat från början, skriver Zdnet.

Målet för Starlink: 42 000 satelliter i omloppsbana

Musk avslöjar inga detaljer om varför starten senarelagts, men uppger att feedbacken från Starlinks beta-testare ”har varit bra”.  

Läs mer: Nu kan Starlink förbeställas i Sverige – men hur bra är det?

Illustration över Starlinks nätverk av satelliter.  Foto: Science Photo Library/TT

Enligt Starlink har hårdvara i form av 100 000 internet-terminaler fram till i augusti levererats till kunder i elva länder. Under beta-testerna har kunderna kunnat förvänta sig något varierande uppkoppling mellan 50 Mb/s och 150 Mb/s.

Läs mer: De bygger ett 5g-nät i luften – kan täcka hela Sverige

Musk har tidigare lovat att Starlink ska öka hastigheten till 300 Mb/s med en fördröjning på under 20 ms under 2021. Det slutgiltiga målet för Starlink är att ha 42 000 satelliter i omlopp runt jorden.

Fungerar än så länge bara upp till Gävle

Sverige är ett av elva länder där Starlink har beta-testats. Men Sverigs placering på den norra hemisfären skapar problem, sa Fredrik Tufvesson, professor i radiosystem vid Lunds universitet, till Ny Teknik i februari.

– Det är lite speciellt där Skandinavien ligger. Vi ligger norr om det största täckningsområdet för satelliterna, de går inte så långt norrut. Grundsystemet kommer inte funka norr om Gävle. Men man jobbar ju på lösningar för det, för att täcka nordliga delar.

Starlinksatelliter på natthimlen.  Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix via AP

Läs mer: Onewebs internetsatelliter snart redo att utmana Starlink

Under beta-testet har Starlink-hårdvaran kostat 499 dollar. Till det har en månadskostnad om 99 dollar tillkommit. En av dem som ville testa Starlink från början är internetveteranden Joakim Jardenberg – här berättar han varför han tror på projektet.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt