Bankomater skyddas mot kortkopiering

2011-05-25 09:20  
I höst ska bankernas bankomater ha fått skyddet. Foto: Scanpix

Svenska bankomater ska förses med utrustning som ska förhindra att kortuppgifterna kopieras.

Redan nu pågår installationen på de 3000 bankomater som ägs av bankerna. Till hösten ska alla ha försetts med utrustningen som ska skydda mot att kortinformationen kopieras, så kallad skimning.

Det kan ske genom att bedragarna placerar en extra kortläsare över den vanliga som läser av kortets magnetremsa . Samtidigt filmar en dold kamera när användaren knappar in sin pinkod. Informationen kan sedan användas för att tillverka falska kort.

Problemet är så stort att banker i flera länder, bland annat i Norge, valt att installera säkerhetsutrusning på bankomaterna. De kan till exempel innehålla sensorer som känner av och larmar om någon försöker placera en extra kortavläsare på automaten. De kan också sända ut elektromagnetisk strålning på ett sätt som gör det omöjligt att läsa av kortinformationen.

Exakt hur den utrusning som nu installeras på svenska uttagsautomater fungerar vill Pär Karlsson, säkerhetsexpert på Bankföreningen, vill inte gå in på.

- Det jag kan säga är att den förhindrar en avläsning av magnetremsan på kortet. En bedragare kan då inte få ut någon användbar information, säger han.

I de allra flesta fall kommer det inte att synas att säkerhetsutrustningen installerats. Men på vissa äldre bankomater kommer kortläsaren att se lite annorlunda ut.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt