Victoria Tower – här ska evakueringen ske med hissarna

2012-08-22 07:00  
”Vi har visat att det går att utrymma via bara trapphuset, om det skulle börja brinna vid hissarna”, säger Stefan Blid, Peabs projektchef. Foto: Christian Rhen

Nybyggda Victoria Tower är 120 meter högt med sina 36 våningar. Vid brand ska hissar evakuera människor i skyskrapan.Men brandförsvaret tycker att lösningen är otillräcklig.

Utsikten från hotellets skybar på 34:e våningen är milsvid, flygledartornet vid Arlanda skymtar i norr och söder­ut sticker Kaknästornet upp i stadssiluetten.

Från det här våningsplanet leder fem utrymningshissar och en brandhiss ner till entréplanet. Hissfärden tar ungefär en halv minut.

I Victoria Tower ska hissarna fungera som utrymningsväg, vilket är unikt i Sverige för en så pass hög byggnad. Som komplement till hissarna finns endast ett trapphus. Det är något som Storstockholms brandförsvar har protesterat emot, de anser att ett trapphus till är nödvändigt.

– Det är ett undantag som är väldigt unikt, jag tror inte det finns någon annanstans i Europa. Det där tror vi inte på, det är så lätt att det blir tekniskt fel på hissarna, säger Kjell Wahling på Storstockholms brandförsvar.

Inledningsvis hade byggaren Peab också problem med att få styrsystemet till hissarna att fungera som det skulle. Om brandlarmet går ska styrsystemet se till att hissarna skickas till rätt våningsplan.

I Victoria Tower finns automatiska vattensprinklers, brandlarm och brandgasventilation. Manöverdonen till hissarna ska tåla 70 grader och hisschakten är utsatta för övertryck för att brandgaser inte ska komma in i utrymmet.

– Ju mer teknik desto mer sårbart blir systemet. Vi ser hellre robusta lösningar som håller över tid, säger Kjell Wahling.

Dessutom finns det ett psykologiskt problem, menar han, i att övertyga människor att det är säkert att utrymma via hissar.

– Det finns en inneboende osäkerhetskänsla hos folk i Europa att man inte ska använda hissen när det brinner, säger Kjell Wahling.

Hissar som utrymningsväg i höga byggnader var en lösning som kom i fokus efter terrorattacken mot World Trade Center i New York 2001. I höga byggnader kan hissar förkorta utrymningstiden och undvika köbildning i trapphusen. Rörelsehindrade har också lättare att ta sig ut via hissar än trapphus.

Men det var bland annat ekonomiska skäl som låg bakom valet av hissar som utrymningsväg under bygget av Victoria Tower.

– Byggherren ville ha byggnaden så effektiv som möjligt och få in så många hotellrum som möjligt på varje våningsplan, säger Stefan Blid, projektchef på Peab.

Eftersom utrymningshissar är en ny lösning krävde stadsbyggnadskontoret en tredjepartsgranskning av brandsäkerheten i Victoria Tower under byggprocessen. Den gjordes av Tyréns/Øsa, som kom fram till att utrymningssäkerheten är tillräcklig och att det krävs att flera fel uppkommer samtidigt för att människor i byggnaden ska utsättas för kritiska förhållanden.Linda Nohrstedt

Ut ur skrapan på 15 minuter

Brandskyddslaget, som har utformat brandskyddet i Victoria Tower, räknar med att max drygt 1 000 personer kommer att vistas i byggnaden samtidigt och att en utrymning av alla dessa skulle ta ungefär 15–30 minuter om både hissarna och trapphuset är tillgängliga. Uträkningen baseras på att 75 procent av människorna tar trapporna och 25 procent hissarna.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer