Sydvästlänken försenas

2014-10-07 14:03  

Arbetet med elförbindelsen Sydvästlänken är försenat. Slutleveransen av båda länkarna sker först i slutet av januari 2016 meddelar Svenska kraftnät.

Den planerade starten av Sydvästlänken är försenad. Planen var från början att länken skulle stå klar under första kvartalet nästa år.

Orsaken är att omriktarstationerna för den högspända likströmmen från företaget Alstom är omkring ett år försenade.

Länken kommer nu att levereras i två etapper. Den ena länken ska kunna tas i draft den 15 september nästa år. Båda länkarna ska slutlevereras den 31 januari 2016.

- Vi hoppades i det längsta att Alstom skulle klara att leverera de omriktarstationer som är hjärtat i Sydvästlänken vid den tid som var avtalad. Men vi har tvingats acceptera att så inte är fallet. Det leder ofrånkomligen till en försenad drifttagning av Sydvästlänken, konstaterar Svenska kraftnäts generaldirektör Mikael Odenberg i ett pressmeddelande.

Han säger vidare att förseningen inte behöver påverka elpriserna i södra Sverige.

-Men det är av största vikt att Alstom löser de tekniska problemen så att Sydvästlänken kan leverera full kapacitet innan den nya utlandsförbindelsen Nordbalt tas i drift, säger Mikael Odenberg.

Norra delen av SydVästlänken – växelströmsförbindelsen mellan Hallsberg och Barkeryd – påverkas inte av Alstoms leveransproblem, utan kommer att kunna tas i drift enligt plan den 25 februari 2015.

 

Marie Alpman

Mer om: Sydvästlänken

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer