Sveriges minsta studentbostad för liten

2012-01-24 13:30  

Här finns Sveriges minsta studentbostad, som endast omfattar 8,8 kvadratmeter. Men lägenheten bryter mot Boverkets byggregler. - Vi tycker att byggreglerna är för stelbenta, säger AF Bostäders vd Rolf Svensson.

Studentbostaden är byggd som en friliggande experimentbostad i Lunds största studentbostadsområde. Den är utrustad med kök, dusch och badrum, och har en liten odlingsbar täppa med uteplats utanför.

Nu bjuder AF Bostäder in Lunds studenter till att tävla om att bli den första hyresgästen. Den som ger den bästa motiveringen varför han eller hon ska få bo där vinner.

Men bostaden uppfyller inte Boverkets byggregler. Ändå har Lunds kommun utfärdat ett bygglov.

- Det är ett tillfälligt bygglov, då får kommunerna lov att vara mer flexibla, säger Rolf Svensson.

Experimentbostaden är ett sätt för AF Bostäder att utmana byggreglerna, som företaget anser hindrar möjligheterna att bygga billiga studentbostäder.

Nybyggda studentettor ligger vanligen på mellan 24 och 26 kvadratmeter för att uppfylla Boverkets alla regler. Men då landar hyran kring 50 000 kronor per år. Experimentbostaden har i stället en hyra på 30 000 kronor om året.

- Vi har här ett Moment 22. Det råder brist på studentbostäder och Boverkets regler ger för höga byggkostnader och därmed för dyra lägenheter, säger Rolf Svensson.

Det är framför allt tillgänglighetskravet i byggreglerna som Rolf Svensson vänder sig emot.

- Det är det som styr ytbehovet väldigt mycket. Men det är så oerhört få rullstolsburna och det kanske inte är rimligt att varje nybyggd bostad måste anpassas fullt ut, säger Rolf Svensson.

Även JM har tidigare kritiserat Boverkets krav att nybyggda lägenheter ska vara tillgängliga för rullstolsburna. JM har påpekat att kraven leder till en konflikt med kommunernas önskan att billiga och små lägenheter ska byggas.

Boverket har i sin tur pekat på att tillgänglighetskravet är en politisk fråga, samt att det redan finns många bostäder som inte är tillgängliga, i och med att de flesta av dagens bostäder byggdes innan kravet infördes i lagstiftningen.

Stockholms Studentkårers Centralorganisation, SSCO, har föreslagit att delar av ett hus kan handikappanpassas i stället för hela. Och det är något som bostadsminister Stefan Attefall (Kd) kanske har lyssnat på.

Tidigare i höstas antydde han att handikappanpassning av delar av hus kan vara tillräckligt, åtminstone när det gäller upprustning av gamla hus.

AF Bostäder har planer på att bygga fler billiga studentbostäder, som då är något större, mellan 10 och 12 kvadratmeter. Företaget bad om dispens hos Boverket för att få bygga 60–100 sådana lägenheter, men fick avslag. AF Bostäder har överklagat beslutet.

Experimentbostaden i Lund ska utvärderas vetenskapligt av bostadsforskaren Elisabeth Dalholm Hornyansky från Lunds universitet.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer