Stora kranar lyfter Malmbergshusen

2008-11-13 14:36  
Tidigare skulle en trailer köras ned under huset. Nu ska i stället två stora mobilkranar lyfta hela huset och ställa det på trailern. När huset sedan körts till den nya placeringen lyfter kranarna av det från trailern direkt till den nya källaren. Foto: LKAB

I dag börjar en ny flyttsäsong för husen i Malmberget – de som måste flyttas för att inte rasa ned i gruvan. Efter missödet i somras väljer nu LKAB att flytta husen med stora mobilkranar.

- Vi har tidigare lyft upp hela huset med källare och allt. Men i våras sprack ett av husen och vi fick fundera ut ett nytt sätt att hantera flyttningen, säger Lennart Thelin på LKAB:s fastighetsbolag i Malmberget till Ny Teknik.

Den stora järnmalmskroppen i Malmberget fortsätter söderut mot Gällivare och gruvbrytningen sker rakt under den del av Malmbergets samhälle som kallas Elevhemsområdet.

Där finns både hyreshus och villor som är i farozonen när gruvbrytningen sker bara några hundra meter under marken. Planerna är att flytta cirka 50 villor till säkrare mark till det så kallade Mellanområdet mellan Malmberget och Gällivare.

Gropen i Malmberget fylls igen
LKAB har hittills köpt in 100 hus, varav en del redan har rivits i samband med att den stora gropen, som delar Malmbergets samhälle i två delar, har sprängts ut för att förhindra oplanerade ras.

Gropen håller nu på att fyllas igen och väntas vara helt fyllt inom tio år. Om det åter blir en grop när gruvbrytningen fortsätter söderut återstår att se.

Osäkerheten beror på att malmbrytningen pågår flera hundra meter under markyta.

"Lita inte på husritningarna"
Det gick bra med flytten av de första två husen på Elevhemsområdet 2005 och av de åtta husen på Bolagsområdet som flyttades 2007.

Men när den nya flyttsäsongen startade i somras sprack det första huset direkt.

- Vi litade på husritningarna, men det skulle vi inte ha gjort. Det fanns inget som höll ihop huset, säger Lennart Thelin.

Av säkerhetsskäl stoppade det fortsatta arbetet.

- Vi hade tur i oturen att huset sprack när vi höll på att lyfta upp det. Det hade kunna bli katastrof om det spruckit först när det kommit till det nya stället och folk arbetade under huset, säger Lennart Thelin.

Dyrare men snabbare
Det fick Lennart Thelin att tänka ut en ny lösning.

- Tidigare lyfte vi husen med källare och allt och satte på en trailer. Nu lyfter vi huset på traditionellt sätt utan grund och flyttar det till nya stället där vi har byggt en ny källare, säger han.

Det nya sättet blir dyrare än det gamla. En ny grund måste gjutas och kranhyra är ingen billig sak. Men det kräver inte lika mycket förberedelse och inte lika mycket efterarbete.

Två hus, sedan utvärdering
Tio hus har man flyttat med den gamla tekniken att gräva runt grunden, lyfta upp hela huset med luftkuddar eller hydrauliska domkrafter och köra ned en trailer under huset.

Nu ska två hus flyttas med hjälp av två stora mobilkranar. Ett hus ska flyttas den här veckan och ett nästa vecka. Sedan får man göra en utvärdering och besluta sig för fortsättningen.

Kiruna nästa
Just nu är det Malmberget som håller på att flyttas men snart kommer turen till Kiruna. Och där blir det av en helt annan omfattning.

I samband med att LKAB-styrelsen förra veckan beslutade om investeringen på 12,5 miljarder kronor i en utbyggnad av Kirunagruvan stod det klart att det kommer att kosta lika mycket att flytta staden till säkrare mark.

LKAB äger hus med 1 400 lägenheter som förr eller senare ska flyttas eller rivas.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Malmberget LKAB

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer