Stockholms största mikrofon

2011-09-13 23:00  
Det nya höghuset är 33 våningar högt, i Kista. Bild av Victoriatornet: Wingårdh Foto: Scanpix

Nu fäller Victoria Tower ut sina glittrande vingar över Kista i Stockholm. Det blir då huvudstadens högsta bostads- och kontorshus. Unikt är att utrymningen kan ske med hiss.

<p>Alldeles intill E4:an mellan Stockholm city och Arlanda reser sig nu det 120 meter höga tornet. Huset glittrar av reflexerna från de åtta olika typer av triangelformade glasfönster som täcker hela fasaden. </p> <p>Unikt för tornet är att det bara innehåller en traditionell brandutrymningsväg istället för normalt två. Det andra utrymningsschaktet har här ersatts med hisschaktet.</p> <p>- Båda schakten är byggda för att klara en brand, säger Peabs ansvarige, Claes Rising.</p> <p>- Utrymning kan då göras med hiss, samtidigt som vi kan använda den frigjorda ytan för fler hotellrum.</p> <p>Victoriatornet är 120 meter högt och rymmer 33 våningar. De lägsta 21 våningarna, alldeles ovanpå nybyggda Kistamässan, rymmer 300 hotellrum. Därovan finns tio våningar med 5 000 kvadratmeter för kontor och konferensutrymmen. Tornet innehåller även en restaurang och en skybar allra högst upp.</p> <p>Peab började bygget i augusti för två år sedan, på uppdrag av den norske investeraren Arthur Buchardt, med fäbless för uppseendeväckande hotell. När tornet nu står klart har det kostat runt 600 miljoner kronor. </p> <p>Victoriatornet är Stockholms högsta bostads- och kontorshus. Visserligen är Kaknästornet högre med sina 155 meter, men det rymmer inga bostäder . Däremot är Turning Torso i Malmö Sveriges högsta bostadshus, med sina 190 meter.</p>

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt