Skogsprofessor varnar för dåligt Gudrunvirke

2008-09-08 11:45  
Thomas Thörnqvist, profssor i virkeslära vid Växjö universitet. Foto: Hasse Karlsson/Växjö universitet

De starka vindarna i Gudrunstormen för snart fyra år sedan orsakade hittills okända skador på skogen. Nu varnar professor Thomas Thörnqvist i Växjö för att dåligt virke kommer ut på marknaden.

- Hållfastheten kan mer än halveras i virke som fått ”stukningsskador” av de extremt hård vindarna under stormnatten mellan den 8 och 9 januari 2005, säger Thomas Thörnqvist, professor i virkeslära vid Växjö universitet, till Ny Teknik.

Gudrun fällde på en natt lika mycket skog i Småland som det avverkas i hela Sverige under ett år. För skogsägarna har kostnaden beräknats till cirka 20 miljarder kronor.

Nu säger professor Thomas Thörnqvist att det tillkommer ytterligare 6-7 miljarder när det blir känt att även den stående skogen har skador som man tidigare inte kände till.

De hårda orkanbyarna fick träden av böja sig så mycket att fibrerna i stammen krossades på läsidan av trädet. Trädens självläkande funktioner har kopplats in och det har bildats en bula vid det skadade området.

Denna bula blir mindre och mindre och är svår att upptäcka – men skadan finns ändå kvar och gör virket mindre hållfast.

Thomas Thörnqvist uppskattar att uppemot 70 miljoner träd – både gran och tall – har fått sådana här stukningsskador som försvagar virket och gör det farligt att använda som konstruktionsvirket.

- Det är svårt att upptäcka skadan när virket väl hamnat hos sågverken. Sågverkens maskiner för hållfasthetssortering detekterar inte sådant, säger Thomas Thörnqvist.

Han har räknat med att cirka 40 miljoner kubikmeter skog har skadats på det här sättet. Det motsvarar cirka 70 miljoner träd. Skogsägarna väntas bara kunna få ut cirka 150 kronor per kubikmeter skadat virke och då blir den totala förlusten 6-7 miljarder kronor, enligt Thomas Thörnqvists beräkningar.

Han är mycket kritisk till att Skogsstyrelsen inte visat intresse för den här typen av stormskador som det bland annat forskats i i Danmark.

- Det är inte förrän med Gudrunstormen som vi haft så starka vindar i så stora områden i Sverige, säger Thomas Thörnqvist.

Han anser att forskningen om virkeskvalitet är eftersatt i Sverige. Han har lämnat in flera ansökningar till forskningsstiftelserna men inte fått gehör.

- Får jag inget besked till jul så lägger jag av, säger han till Ny Teknik.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer