Skanskas kokong skyddar på toppen av skyskrapan

2017-06-19 11:02  

39 ton stål tog hissen 330 meter upp i luften. En stålkokong blev lösningen när Skanska tog sig an byggarbeten högt upp i New York-skrapan.

Empire State Building är en av världens mest kända byggnader, med över 4 miljoner besökare per år. Via antennerna högst upp sänder 19 radiokanaler och ett dussintal tv-kanaler.

Under våren och försommaren har det installerats en ny antenn för FM-sändningar och konstruktionen kring masterna har förstärkts.

Men för att kunna göra det fanns en rad problem att lösa. Bygget skulle ske 330 meter ovan jord, alldeles ovanför 102:a våningen. Det behövde vara säkert för dem som utförde arbetet. Besöksvåningarna skulle inte behöva stängas av. Samtidigt skulle radio- och tv-kanaler kunna fortsätta sända.

Skanska USA fick i uppdrag att utföra arbetet, tillsammans med fastighetsbolaget JLL.

Lösningen blev en stålkonstruktion i form av en kokong som innesluter antenntornet. Den testades först i en vindtunnel. Kravet var att konstruktionen skulle klara vindbyar på 44 meter per sekund. I testen kom vindhastigheten upp till 63 meter per sekund innan stöddelar brast.

Kokongen började byggas förra året. På bilder syns byggarbetare i svindlande situationer, med Manhattan långt under sig. När konstruktionen var färdig var arbetsutrymmet helt inneslutet.

– Det var som att arbeta hemma i sin källare, säger Scott Seydor, Skanskas projektledare för konstruktionen, till den amerikanska tekniktidningen ENR.

På grund av begränsad storlek på hissarna så högt upp i huset har de största stålbalkarna kunnat vara knappt 2 meter långa. Sammanlagt har 39 ton stål transporterats upp, varav delarna till kokongen vägde 22 ton.

– Om vi hade kunnat ta upp delar som var 25 feet långa (7,6 meter) hade vi älskat det, säger Peter Sjolund, direktör på fastighetsägaren Empire State Building Trust till ENR.

Nu i juni avslutas arbetet, och konstruktionen ska rivas och tas ned, bit för bit.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Empire State Building

Invigdes 1931

Är 381 meter högt, med antenntornet inräknat. 102 våningar. Med spiran på toppen når byggnaden 449 meter upp i luften.

Stort besöksmål i NYC. Innehåller i övrigt kontor, bland annat har Skanska USA sitt huvudkontor där.

Anna Orring

Mer om: Bygg Skanska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer