Skanska lanserar "industrialisering light"

2009-11-26 12:26  
Först ut med konceptet Skanska Xchange är byggprojektet Nyhamn i Gävle. Foto: Johan Skoog Arkitektkontor

Skanska har tagit fram ett nytt koncept för att standardisera bostadsprojekt. Målsättningen är att sänka byggkostnaden med 15 procent.

Internt kallas konceptet för Skanska Xchange och innebär gemensamma plattformar för teknikval och arbetsprocesser. Systemet ska nu börja användas i Skanskas egenutvecklade bostadsprojekt i Sverige, Finland och Norge.

Först ut är byggprojektet Nyhamn i Gävle, där 24 lägenheter ska byggas i två punkthus intill Gavleåns mynning ut i havet. Byggstart är planerad till den 26 november och inflyttning till oktober år 2010.

Målsättningen med det nya systemet är att sänka byggkostnaderna med 15 procent, bland annat genom en högre prefabriceringsgrad och en stor användning av BIM, digitala byggnadsinformationsmodeller.

Byggvärlden har tidigare skrivit om NCC:s tekniska plattformar, som företaget hävdar ger en lägre projektkostnad om 20 procent.

– Förmodligen kommer vi att kunna sänka kostnaderna ännu mer över tid. Men 15 procent är vår övertygelse att vi kan nå genom inköp, kortare projekteringstid, färre fel, att mindre resurser krävs och att produkterna är kända och går fortare att montera, säger David Jerhov, implementeringsansvarig för Skanska Xchange.

Samtidigt räknar Skanska med att det gemensamma systemet ska leda till en jämnare och högre kvalitet genom att de bästa komponenterna blir standard.

Läs hela artikeln iByggvärlden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer