Se upp, här kommer molnskraporna!

2017-03-31 16:20  

Framtiden är vertikal, menar arkitekten David Malott. Men de riktigt höga byggnaderna behöver bli smartare.

Världens högsta byggnad är Burj Khalifa, som sträcker sig 828 meter och 160 våningar ovanför stadslivet i Dubai. Av världens i dag tio högsta byggnader ligger nio i Asien, varav fem i Kina. I Jeddah i Saudiarabien byggs nu Jeddah Tower, som ska bli över en kilometer högt.

– Hur högt du än bygger kommer någon annan att bygga högre. Glöm skyskrapor, nu är det ”molnskrapor” som gäller, säger David Malott, ordförande i CTBUH, Council on Tall Buildings and Urban Habitat, den organisation som utser världens högsta byggnad.

Sex av de sju byggnader i världen som är över 500 meter höga är byggda under 2010-talet. Utvecklingen med att bygga riktigt högt kommer att fortsätta, spår David Malott. Skälet är de stora urbaniseringstrenderna och en starkare ekonomisk utveckling i världsdelar som Afrika och Sydamerika, som i dag inte har någon byggnad med på topp 100-listan i världen. Och i de delar av världen som redan i dag bygger högt finns behov av att skapa ännu tätare städer.

– Vi måste göra vårt fotavtryck mer kompakt. Lösningen är att bygga vertikalt. Framtiden är vertikal, säger han.

Läs mer:

Läs mer: Därför vill vi bygga nära himlen

Om det inte fanns hissar skulle det inte byggas höga hus. Och genom att koppla upp hissar och andra delar av huset mot internet ser David Malott stora möjligheter att förenkla transporter inom en byggnad. Hissfärden kan beställas i förväg, hissen kan känna igen den som färdas i hissen och hjälpa till med tjänster, som att beställa taxi.

David Malott, Council on Tall Buildings and Urban Habitat. Foto: Martin Adolfsson

Hissystemet skulle också kunna gruppera användarna efter var de ska åka, och fördela dem till olika hissar, så att det inte blir så många stopp på vägen.

– Internet of things kan göra att byggnader samverkar mer med människorna som vistas där, säger David Malott.

CTBUH är knutet till Illinois Institute of Technology i Chicago, och bedriver forskning om höga byggnader.

Anna Orring

Mer om: Skyskrapa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer