Plastfilm gör att fasaden växlar färg

2012-11-26 12:31  

Lunds nya landmärke Ideon Gateway skiftar färg beroende på var du befinner dig. Kör du förbi byggnaden kan den gå från gul till orange och röd. Effekten skapas av en plastfilm vars täthet varierar.

Det var arkitektfirman Uulas Arkitekter som kom med idén till den färgskiftande fasaden.

– Vi letade efter något spännande och föränderligt för att matcha att byggnaden ska vara Ideons mötesplats. Vi ville ha något som kan spegla forskning och utveckling och föränderlighet och hittade det här i en tidskrift, berättar Jerker Edfast, vd på Uulas Arkitekter.

Arkitekterna besökte  några byggnader som var försedda med plastfilmen, som kallas för ”radiant light film”, men kom fram till att de ville skapa en mer nedtonad nordisk variant och lade därför till ytterligare en plastfilm.

– Vi har också en film med en frostad yta. Den ville vi ha för att ta ner effekten lite grann. Om man bara använder radiant film blir det en oerhört skarp och blank färgupplevelse, säger Jerker Edfast.

Radiant light film är tunn och består av flera lager plast. Den tillverkas av det amerikanska företaget 3M. Filmen innehåller varken metall eller pigment, utan effekten skapas genom att ljuset bryts på olika sätt genom polymerlagren.

Tätheten i filmen varierar på en yta av några nanometer. Det innebär att filmens brytningsindex också varierar. Därmed bryts ljusets olika våglängder på olika sätt, vilket gör att ögat uppfattar att fasaden byter färg.

Företaget Narva Project har levererat och monterat glaset till fasaden. Men det är första gången som plastfilmen har ingått i leveransen.

– Det har blivit som arkitekten ville ha det. Många tycker att det är snyggt, men det är många som tycker att det är för häftigt, säger Leif Jakobsson, teknisk direktör på Narva Project.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer